- hirdetés -

Tavaly az ország legjobb tűzoltósága címet nyerték el, most pedig egy orosházi tűzoltó, Éliás Csaba a megye legjobb tűzoltója címet is bezsebelte. De több bajtársa is elismeréseket kapott Flórián napja alkalmából.

Tűzoltókkal, polgármesterekkel és meghívott vendégekkel telt meg május 5-én a Csabagyöngye Kulturális Központ különterme. Itt tartotta ugyanis Flórián-napi ünnepségét a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

– Május 4-én Szent Flórián emléke előtt hajtunk fejet. Legendája valós alapokon nyugszik, vértanúhaláláról szóló történetét nemcsak kódexek, hanem emberi szívek is őrzik – kezdte beszédét Tóth Tibor mérnök tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató.

Tóth Tibor dandártábornok méltatta kollégái munkáját (Fotó: Melega Krisztián)
Tóth Tibor dandártábornok méltatta kollégái munkáját (Fotó: Melega Krisztián)

Kiemelte, Szent Flórián alakja példaként szolgál a ma tűzoltóinak is, akiket munkájukba vetett hitük, önzetlen segíteni akarásuk hajt előre.
– Nemes összetartozásuk, bajtársiasságuk, hagyományokhoz való ragaszkodásuk alapja állandó megújulásuknak, fáradhatatlanságuknak. Veszélyes, embert próbáló feladataikkal az emberek nagy többsége csak baj esetén szembesül. Sokszor el sem tudják képzelni, hogy mekkora fizikai, szellemi erőfeszítést és koncentrációt igényel a felkészülés, majd éles helyzetekben a kárfelszámolás; a tűzoltás, a műszaki mentés – fogalmazott.

És hogy mennyire igaz, amit a tábornok mondott: az ünnepség ideje alatt kapták a riasztást az orosházi tűzoltók, Csanádapácán gyulladt ki egy melléképület, ahonnan két szarvasmarhát ki tudtak menekíteni, egy viszont elpusztult. Amíg a csapat egyik része ünnepelt, a másik mentett.

Hangsúlyozta, az igazi tűzoltó mindig tűzoltó. Szolgálatban, otthon, ünnepnapon, munkába menet és onnan jövet.
– Ezt nem lehet levenni és félretenni a munkaidő végén, nincs szünet, állandó a készenlét. Akinek pedig egyszer a részévé vált az éberség, az egész életében meglátja, ha valaki bajban van – és habozás nélkül indul segíteni. Szolgáljon az első vonalban, nap-nap után bevetésre indulva, vagy szolgáljon az íróasztal mögött a jogszabályok, előírások erejét felhasználva, hatósági, megelőző munkát végezve, amin nemcsak az állampolgárok, hanem a kollégák biztonsága is függhet – mondta Tóth Tibor.

A beszéd után az orosházi Táncsics Mihály gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort, majd következett az állományparancsok ismertetése és az elismerések átadása.

Az Év tűzoltója 18 éve szolgál

Éliás Csaba tűzoltó zászlós, az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott rajparancsnoka  kapta a 2016. Év tűzoltója kitüntető címet Békés megyében, amit a dandártábornoktól vehetett át.

Éliás Csaba 18 éve szolgál Orosházán, most ő lett a megye legjobbja (Fotó: Melega Krisztián)
Éliás Csaba 18 éve szolgál Orosházán, most ő lett a megye legjobbja (Fotó: Melega Krisztián)

– Nagyapám tűzoltó volt itt Orosházán, így sok történetet hallottam gyerekkoromban, talán ez is oka volt, hogy 1998-ban felszereltem – mondta az OrosCafénak Éliás Csaba. – Nagyot változott a munkám az eltelt 18 évben, folyamatosan tanulni kellett az új és egyre modernebb technika használatát. Akkor engem irányítottak, most pedig én próbálom tudásom legjavával vezetni a bajtársakat. Tűzoltónak lenni valódi hivatás, minden szolgálat kihívás, hiszen nálunk nincs két egyforma eset, nem válik rutinná a munka – mondta az Év tűzoltója.

Díjak és díjazottak

Mellette azonban több orosházi tűzoltót és katasztrófavédelmi dolgozót is jutalmaztak.

Dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Tűzoltóság Napja alkalmából a munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Benkő Antal tű. századosnak, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnokának. Az elismerést már korábban átvette Budapesten.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója május 1-jei hatállyal tűzoltó főhadnaggyá nevezte ki Gergely Antal tű. törzsőrmestert, és egyben az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományába helyezte kiemelt főelőadói munkakörbe.

Az elismeréseket megkapó orosházi tűzoltók (Fotó: Melega Krisztián)
Az elismeréseket megkapó orosházi tűzoltók (Fotó: Melega Krisztián)

Munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként oklevelet és emléktárgyat adományozott  Várszegi György tű. főtörzsőrmesternek,  az Orosházi  Hivatásos Tűzoltóparancsnokság referensének.

Dr. Füvesi Gábor, Nagyszénás nagyközség jegyzője elismerésben részesítette Jávorka Gábor tű. törzszászlóst, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság különleges szerkezelőjét.

Molnár József, Csabacsűd Község polgármestere oklevélben és ajándéktárgyban részesítette Bohák János tűzoltó alezredest, az, Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság megbízott tűzoltóparancsnokát.

Az “Év Tűzoltója Díj” Orosházán

Nem csak a megyében, hanem a városban is megvan az Év tűzoltója. Mainkó István orosházi ötvösmester az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság alaptevékenységi körébe tartozó feladatok ellátásának elismerését az Év Tűzoltója Díjjal, illetve az ehhez kapcsolódó saját készítésű díjak és oklevelek adományozásával fejezte ki.

„Év Tűzoltója Díj” Orosháza
arany fokozat: Baranyai Antal tűzoltó törzszászlós
ezüst fokozat: Szőts Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester
bronz fokozat: Malatyinszki Zsolt tűzoltó zászlós

Elismerések az üveggyári tűznél való helytállásért

2015. augusztusában Orosházán az O-I Manufacturing Magyarországi Üvegipari Kft.-nél tűzeset történt, a katasztrófavédelem hivatásos egységeinek kiérkezéséig gyárban dolgozók elkezdték a tűz oltását, ezzel segítve az orosházi tűzoltók munkáját. A megyei igazgató a kiváló helytállásért emléklapot adott át Demcsák István műszakvezető, Bán Zoltán műszak specialista és Viszkok Zsolt gépész részére.

Az öblösüveggyár képviselője, Bósz György a hivatásos tűzoltó egységek gyors és szakszerű beavatkozásáért emléklapot adományozott az orosházi hivatásos tűzoltóparancsnokság tűzoltói részére, melyet Bohák János tű. alezredes, orosházi parancsnok vett át. A káreseti beavatkozás szakszerű irányításának elismeréséért szintén emléklapot kapott Bajkán György tű. alezredes is.

Az ünnepségen Orosháza várost Kovács Péter önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke képviselte, aki gratulált a tűzoltóknak és a város lakosainak nevében további sikeres munkát kívánt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.