- hirdetés -

Katonák és csendőrök érkeztek 1891. május 1-jén a Dózsa György utcai szolgabíróság elé, majd a tömegre rontottak és kardlapozni kezdték az embereket. A vér pirosra festette a köveket, zokogástól volt hangos az utca. Rájuk emlékeztek.

Az 1891-es orosházi véres május elsejére, a Munkáskör csendőri brutalitásnak áldozatul eső tagjaira emlékezett Orosháza Város Önkormányzata és az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete április 29-én délután a Dózsa György utcán, a volt könyvtár épületénél. A megemlékezésen a város nevében Dávid Zoltán polgármester, Bojtor István alpolgármester, Horváth József és Tóth Zoltánné képviselő vett részt.

Dávid Zoltán polgármester kiemelte az akkori emberek szabadságvágyát (Fotó: Melega Krisztián)
Dávid Zoltán polgármester méltatta az akkori emberek szabadságvágyát (Fotó: Melega Krisztián)

Az egykori szolgabíróság épülete előtt 1891. május 1-jén csendőrök verték szét a több ezres tüntető tömeget, ez vonult be később a magyar történelembe véres május 1-je néven.
– Azért vagyunk most itt, hogy emlékezzünk mindazokra, akik felemelték szavukat, és kiálltak elveik mellett, és olyan egyetemes értékek mellett, mint Szabadság, Egyenlőség és Testvériség. Mert közös értékünk a szabadság, hiszen nem egymás ellenében szeretjük a szabadságot – fogalmazott beszédében Dávid Zoltán polgármester.

Elmondta, hogy az akkori Munkáskör tagjai készültek a május 1-jére, és a kör asszonyai által hímzett zászlót kitűzték az udvaron. A csendőrök innen kobozták el reggel a lobogót, és bevitték a Munkáskör két vezetőjét kihallgatásra. Mivel délutánig nem engedték őket szabadon, így a tömeg elment a mai Dózsa György utcai szolgabíróság elé, és követelte a szabadon engedésüket, valamint azt, hogy adják vissza a lobogójukat. A karhatalom ennek nem engedett, katonákat vezényeltek át Békéscsabáról, majd Csanádapácáról is érkezett egy lovas csendőr alakulat, akik minden felszólítás nélkül a tömegre rontottak. Kardlapozni kezdték az embereket, amitől gyorsan véres csatatérré változott a tér.

Egy szál virággal emlékeztek a nyugdíjas egyesület tagjai is (Fotó: Melega Krisztián)
Egy szál virággal emlékeztek a nyugdíjas egyesület tagjai is (Fotó: Melega Krisztián)

A polgármester beszéde után korabeli közlönyökből és visszaemlékezésekből idézett Kéri Martin, a Táncsics Mihály gimnázium kilencedikes tanulója, majd a megemlékezők egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.