- hirdetés -

Az idő felmelegedésével a kiskertekben feladatok sora várja a gazdákat ahhoz, hogy jó termésben bízhassanak. Jó időjárás és gondos gazda kell a sikerhez – mondják a szakemberek. Rágyánszki János kertésszel beszélgettünk, és kértük, segítse tanácsaikkal olvasóinkat.

Lassan már be kell fejezni a fák metszését, és a permetezést – derül ki Rágyánszki Jánossal való beszélgetésünk során.
– Az almatermésűeket főleg kéntartalmú szerekkel szoktuk permetezni, a csonthéjasokat (cseresznye, meggy, őszibarack) pedig réztartalmú szerekkel. Aki elkésett, csinálja, de gyengébb szerekkel, kisebb százalékos oldattal – mondja a szakember. – Ha valaki most kezd metszeni, ne feledje, hogy ezt ún. nyugalmi állapotban, a nedvkeringés  megindulása előtt ideális elvégezni. Most már csak kisebb ágakat szabad levágni, nagyobb csonkolást ne végezzenek, mert sok nedvet veszít ezzel a fa. Ha pedig mégis levágja, szinte azonnal kezelni kell a sebet, ma már kaphatók modern gyanták, amelyekkel be kell kenni.

Ilyenkor már célszerű, hogy felássuk a földet az egész kertben meg a fa körül, mert a sok lehulló gombabetegség az avarral bekerül a talajba. Talajlazítás és trágyázás: ha lehet, érett trágyát célszerű a gyümölcsfák köré a talajba beforgatni, de nem túl mélyen, úgyis leszívódik a későbbiek folyamán.

Az őszibarack esetén a termés érdekében fontos, hogy több termőrügyet hagyjuk meg, mint hajtórügyet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az őszibarack esetén a termés érdekében fontos, hogy több termőrügyet hagyjuk meg, mint hajtórügyet
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Május elejéig van szezonja a faültetésnek. Ennek kapcsán megfogalmazott tanács: vigyázni kell, hogy ne fagyjon meg a gyökér, és ne száradjon ki.
– Ha megvásároljuk a fát, egy edénybe, éjszakára fagymentes helyre beleállítjuk, fölszívatjuk egy-két napig és utána ültetjük ki – javasolja Rágyánszki János. – Az ültetési távolság terén sok változás van a régi szabályokhoz képest. Manapság már olyan diófákat szaporítunk el mi is, aminek az a lényege, hogy hamar fordulnak termőre és nem kell évtizedeket várni rá, hogy sok termésem legyen. Régebb ültették a diót 10-15 méterre egymástól, ma már a diók 6-8 méterre vannak egymástól, mivel ezek hamarabb fordulnak termőre.

– A faültetés hosszú távú tervezést jelent, évek múltán derül ki, hogy mit is vásároltunk.
– Így van, a harmadik, negyedik évtől szépen megmutatja a termését a fa, a negyedik, ötödik évtől már van mennyiség is, utána évtizedekig terem. Ez vonatkozik a cseresznyére, meggyre, szilvára és a kajszira is. Kell egy alapozás, egy három, négy év, a gyökerek is megcsinálják a helyüket, nőnek, belekapaszkodnak és megmutatják, hogy azt a helyet bírják-e, szeretik-e. Ha jó a talaj, jó az időjárás, jó a gazda, adja neki nyáron a vizet, akkor minden jó. Alkalmazkodni kell a változó időjáráshoz is: tavaly január közepétől június közepéig, Orosházán mérhető csapadék nem volt, ősszel meg esett, esett.

Az ilyen termés érdekében szükséges a megfelelő gondozás
Az ilyen termés érdekében szükséges a megfelelő gondozás

– Van-e slágertermék? Melyik az a gyümölcs, ami ezen a területen, talajon nagyon szereti és mi az, amit kevésbé szerencsés tenni?
– A slágertermékek közé tartoznak az Alföldön, Közép-Magyarországon a csonthéjasok. Ide tartoznak a cseresznyék, a meggyek, szilvaféleségek, az őszibarack. Ezek azok a növények, amik keresettek, ismertek és viszonylag megbízhatóan minden évben, ha az időjárás nem szól keményen közbe, tehát a fagyra gondolok, akkor ezek teremnek és jövedelmező lehetőséget biztosítanak. A szilva, sárgabarack pl. ha gyümölcs vagy lekvár nem lesz belőle, lesz pálinka. Azt lehet mondani a körtét is, almát, sőt újabban a birsalmát kezdik felkapni, birspálinka céllal. Ezek is kezdenek közismerté válni.

– A hozzáértés hiánya mennyiben befolyásolja az eredményt?
– Lehet rosszul csinálni. Kell egy jó időjárás, kell a hozzáértő ember, de legalább a tapasztalat, meg a növényszeretet. Úgy, hogy csak vadul nekiállok valamit csinálni és egész nyáron ott felejtem, nem megyek a kertbe úgy nem lehet. Törődés kell, ha már elültettük a fát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.