- hirdetés -

Az Orosháza-Kardoskút Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Ennek apropóján beszélgettünk a társaság múltjáról, jelenéről és jövőjéről Balog Valterrel, a társaság elnökével.

Az 1976-ban alakult vadásztársaság feladatellátása a hozzájuk tartozó orosházi és kardoskúti közigazgatási területeken igen összetett. Tagjai amellett, hogy az idénynek megfelelően apró-, és nagy vadakra vadásznak, számos más tevékenységet is végeznek. Többek között a mezőgazdaság védelme érdekében gyérítik például a róka, a vaddisznó, a mezei nyúl és az őz állományát, továbbá az időjárásnak megfelelően biztosítják a vadetetők üzemeltetését, a vadak élőhelyeinek védelmét, illetve vendégvadásztatást is szerveznek.

Ha jó az idő, több a vad

A társaság immár 40 éve azon van, hogy hatékony vadgazdálkodást folytasson saját területén. Ennek sikere azonban sok mindentől függ. Például az időjárástól.
– Az időjárás nagyban befolyásolja például a vadszaporulatot, ami hatással van az éves árbevételünkre. Ha az adott évben jó az időjárás, akkor jó vadszaporulat várható, és akkor van mire vadászni, és van mit értékesíteni. Rossz időjárás esetén pedig össze kell húzni a nadrágszíjat és vigyáznunk kell az állatokra – nyilatkozta az OrosCafénak Balog Valter.

A vadásztársaság elnöke 18 éves korában vált hivatalosan is vadásszá, 1988-tól tagja a vadásztársaságnak, s 2004 óta megszakítás nélkül látja el vezetői teendőit. Elmondása szerint a vadásztársaság nemcsak szervezője, hanem résztvevője is több rendezvénynek. Közel 10 éve állandó résztvevői a Kardoskúti Falunapnak, illetve a megyei szintű vadásznapoknak is rendszeres látogatói.
– A 2011-es Békés Megyei Vadásznapon Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettben részesültünk, melyet a Megyei Vadászkamara a jól működő vadásztársaságoknak szokott adományozni – emelte ki a társaság elnöke.

Társas vadászat a területen (Fotó: Facebook/Széchenyi Zsigmond Vt Orosháza)
Társas vadászat a területen (Fotó: Facebook/Széchenyi Zsigmond Vt Orosháza)

Komoly eredménynek nevezte, hogy 2007-ben a vadászati törvénynek megfelelően a 10 éves vadgazdálkodási ciklusra sikerült megtartaniuk a vadászható terület nagyságát, ami 12 600 hektár területet foglal magában. Hozzáfűzte, hogy a 10 éves vadászati üzemi tervek hamarosan lejárnak, ezért továbbra is céljuk a földtulajdonosokkal való eredményes együttműködés is.
– A vadászati törvény szerint a vadászati jogot haszonbérlet útján lehet hasznosítani. A vadászati jog földtulajdonhoz kötött, azaz a jog elsősorban a földtulajdonosé, de ezt a jogot lehet tőle bérelni is, miként azt társaságunk is teszi – nyilatkozta Balog Valter.

Nem könnyű meggyőzni a fiatalokat

A társaság az elmúlt években általában 50-60 fős taglétszámmal működött, jelenleg 49 fős a szervezet.
– Az utóbbi időben kevesebben vagyunk, melynek egyik oka az időskorú vadásztársaink elvesztése, a másik pedig a fiatalok csökkenő érdeklődése a vadászat iránt – mondta az elnök. Ezt a csökkenést szeretnék megállítani, amit oktatással, illetve természetközeli munkába való bevonással kívánnak elérni. A tervek között szerepel még a társaság működését érintő pályázati lehetőségek felkutatása és kihasználása mellett az olyan hagyományos rendezvények megszervezése is, mint amilyen a vadász majális vagy a vadászbál, amire tavaly 120 vendég látogatott el.

A vadászok április 15-én kezdik meg az őzbak vadászatát, ebből jelentős bevételre számítanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.