- hirdetés -

A vadásztársaságok többségét anyagi tartalékok nélkül érte a koronavírus-járvány, így a szokásos bevételek elmaradása nagy részüket a tönk szélére sodorta. A Gádoros-Nagyszénás Nimród Vadásztársaság is nehéz helyzetben van az éves költségvetésük felét kitevő bérvadásztatás és a vadhús értékesítésének ellehetetlenülése miatt.

Általánosságban elmondható a hazai vadásztársaságokról, hogy bevételi forrásaik között kiemelkedő helyen szerepel a bérvadásztatás, a vadászturizmus. A mintegy 5800 hektáron gazdálkodó Nimródnak a nyúlállomány betegsége miatt az utóbbi időben főként az őzbak vadászat, valamint a tagok hozzájárulása biztosította a működéshez szükséges pénzt.
– Ezért nekünk életbevágó lett volna az idei őzbak vadászat is, ami április 15-tel ugyan megindult papíron, ténylegesen viszont a járvány miatt el fog maradni. Az ebből tervezett mintegy 6,7 millió forintnak idén így a töredékére számítunk, ami azért nagy baj, mert az éves költségvetésünk megközelítőleg 11-12 millió forint – összegzi röviden jelenlegi helyzetüket Zuberecz András elnök. – A mi vendégkörünk, amely évek óta ide jár, visszafogottabb, nem vállalja most a vadászatot, nem teszi ki magát a fertőzés lehetőségének, úgyhogy valamiképpen át kell hidalnunk az őszi üzekedésig tartó időszakot – világít rá Papp János, a társaság egyik tagja.

A téli feladatokat elvégezte a vadásztársaság, miközben a tavaszi bevételre egyáltalán nem számíthatnak – mondja Dobróka Ferenc (Fotó: Rosta Tibor)

Tovább bonyolítja a körülményeket, hogy az afrikai sertéspestis miatt a lőttvad ára már korábban erősen visszaesett, a koronavírus-járvány következtében pedig tovább csökkent.
– Míg tavaly 1000 forint volt a gímszarvasnak kilója, most 500 forint, egy éve 1250 forintért adtuk el az őz húst, most pedig 900 forintot adnak az első osztályúnak kilójáért – mondja Dobróka Ferenc, a társaság hivatásos vadásza. – Ráadásul nem csak mi vagyunk bajban, hanem a partnereink is. Akitől például idáig 1500 fácánt vásároltunk, attól most egyet sem tudunk venni – teszi hozzá utalva arra, hogy a válság tőlük is tovább gyűrűzik.

– A legfontosabbnak most azt érzem, hogy a vadásztársaságok és az őket összefogó szakmai felettesek is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ezek a szervezetek megmaradjanak, az általuk folytatott vadgazdálkodás ugyanis fontos szerepet játszik az ökológiai egyensúly fenntartásában. Arról nem beszélve, hogy sok ezer család sorsa kapcsolódik az ágazathoz – hangsúlyozza Papp János. – A vadgazdálkodás azért van, hogy kordában tartsa a nagyvadat, az apróvadat, mert vannak szapora vadfajok, amelyek mérhetetlen károkat tudnának okozni. A vadásztársaságok nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet – egészíti ki Zuberecz András.

Az őszi őzbak vadászat menthet meg sok vadásztársaságot (Fotó: Rosta Tibor)

A társaság abban bízik, hogy az őszi őzbak vadászatig visszatér az élet a normális mederbe, ezzel együtt pedig a vendégek is megérkeznek. A Nimród addig képes átvészelni minimális bevétellel, az az időszak viszont döntő lesz a továbbiakat illetően. Amennyiben jól sikerül a szezon, megmaradnak, másképp két lehetőség van: a tagok többlet hozzájárulással megmentik a társaságot, vagy belép az állam, átveszi a területek kezelését és a Nimród megszűnik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.