- hirdetés -

Fogjunk kezet, nézzünk egymás szemébe, és együtt, közösen építkezzünk a jelenben, a jövőért. Ez volt a polgármester fő üzenete a nemzeti ünnepen.

Bár eredeti helyszínnek a Kossuth-szobor volt meghirdetve, de az előre jelzett eső miatt a szervezők úgy döntöttek, nem kockáztatnak, így a művelődési központ színháztermébe vitték az ünnepséget.

Az 1848. március 15-i forradalom 168. évfordulóján Dávid Zoltán polgármester mondta az ünnepi beszédet. Úgy vélte, ez a nap nemzetünk összetartozásának ünnepe, amikor szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik a magyar, felidézi 1848 márciusát, és mindazt, ami követte.

Dávid Zoltán polgármester ünnepi beszédében összefogást kért (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Dávid Zoltán polgármester ünnepi beszédében összefogást kért (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

– Emlékezzünk mindazokra, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért, köztük száz és száz orosházira, eleinkre. És álmodjuk a jövőt, melyben a ránk bízott örökséget, magyarságunkat, szabadságunkat hűen továbbadhatjuk az utánunk következőknek – fogalmazott.

Szerinte 1848-1849 története soha nem merülhet feledésbe, mert egy egész nemzet zárta a szívébe, és minden magyar büszkén emlékezik a forradalomra és az azt követő szabadságharcra.
– Tisztelettel idézzük a márciusi ifjak emlékét és fejet hajtunk bátor törekvésük előtt, mely bizony fordított egyet a világ kerekén. Mert 168 éve ezen a napon olyan fontos történelmi események kezdődtek, melyekkel nemzetünk jelentős lépést tett a függetlenség elnyerése felé.

1848 tavaszán olyan összefogás alakult ki országszerte, majd olyan nemzeti egység kovácsolódott a harcok során, mely ma is fáklyaként mutatja az utat. Az utat, hogy merre kell haladnunk, mire kell törekednünk, milyen elvek mentén érdemes és szükséges összefognunk – mondta Dávid Zoltán.

A polgármester szólt a néhai orosháziakról, akik önfeláldozó módon vettek részt a harcokban, és biztosították a hátországot itthon. Kiemelte, sok orosházi fizetett az életével, sokakra pedig fogság várt a szabadságharc bukása után. Úgy fogalmazott, hogy bár a szabadságharc elbukott, de mi mégis győztesek voltunk, mert igazunk volt, és ezt tudta az egész világ, és még inkább tudták elnyomóink.

Pillanatkép a gimnazisták ünnepi műsorából (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Pillanatkép a gimnazisták ünnepi műsorából (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

– Nemzetünk összetartásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk.

Ne féljünk hát meríteni az 1848-as hősök példájából. Fogjunk kezet, nézzünk egymás szemébe, és együtt, közösen építkezzünk a jelenben, a jövőért. Mert együtt képesek vagyunk rá.

Erre is tanítanak bennünket a márciusi ifjak. Mi Kossuth népe vagyunk, Petőfi népe vagyunk, nem feledhetjük: egységesen és meghatározó erővel csak egy nemzet léphet fel, nemzetté pedig a közös haza szeretetével válunk – fogalmazta meg Dávid Zoltán.

Tisztelgés a hősök előtt (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Tisztelgés a hősök előtt (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A beszéd után a Táncsics Mihály gimnázium diákjai és tanárai adtak ünnepi műsort. Ezt követően az ünneplők átsétáltak a Kossuth-szoborhoz, ahol a szemerkélő esőben a városvezetők, a politikai pártok képviselői, az intézmények vezetői, civil szervezetek képviselői és magánszemélyek koszorúztak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.