- hirdetés -

Ha az utcán sétálunk, és felnézünk a háztetőkre, egyre több helyen látunk napelemet vagy napkollektort. Ilyen, megújuló energiát hasznosító rendszert telepítettek az elmúlt években több orosházi intézményre is. Ennyi idő után már vannak számok, mennyit spórolt a város a napenergia hasznosításával. A március 6-ai energiatakarékossági világnap apropóján jártuk körbe a témát.

A nemzetközi világnap arra hívja fel figyelmünket, hogy bolygónk védelme és az ökológiai fenntarthatóság érdekében környezettudatos életvitelt folytassunk. Mindez azért is fontos, mert az olaj- és gázmezők egyszer kiürülnek, emellett ezek az energiahordozók jelentősen szennyezik a környezetet.

Orosháza számára fontos a környezet védelme és a megújuló energia hasznosítása is. Ezt példázza a 2011-es Napkorona Bajnokságon elnyert különdíj is, melyet városunk az akkori fejlesztéseinek, illetve a napenergia-hasznosítási terveinek köszönhetően kapott. Az elmúlt években a város több közintézményére helyeztek ki napelemeket. Az önkormányzat önerőből, illetve eu-s forrásból a polgármesteri hivatal épületén 2 db 8 kW, a Vörösmarty iskola, a művelődési központ, valamint a Táncsics gimnázium sportcsarnokának épületén 1-1 db 50 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek. A gimnázium sportcsarnokán szeptember végétől, míg a többi 2015. márciusától termel villamosenergiát. Ez utóbbiak esetében a tervek szerint 25-30%-os költségmegtakarítást reméltek.

Napkollektorok a Vörösmarty általános iskola tetején
A Vörösmarty iskola áramszükségletének majdnem 80 százalékát biztosította tavaly a környezetbarát rendszer

A Vörösmarty iskolában az eredmények jelentősen felülmúlták a várakozásokat.
– Tavaly az iskola összesen 34 144 kilowattóra (kWh) villamosenergiát használt fel, melyből a napelemek 2015 márciustól decemberig bezárólag 26 704 kWh-nyi áramot állítottak elő, tehát a környezetbarát rendszer az iskola áramszükségletének 78,2 %-át fedezte – nyilatkozta az OrosCafénak Madarász László, az önkormányzat energetikusa.

Ez a mennyiség – a KSH adatait figyelembe véve – nagyjából 12-13 háztartás éves villamosenergia-fogyasztását fedezhette volna.

A művelődési központ az elmúlt évben 232 717 kWh-ot használt fel villamosenergiából, melyből 16,33 %-ot, mintegy 38 000 kWh áramot a napelemes rendszer biztosított tavaly márciustól egészen december végéig.

A polgármesteri hivatal 135 559 kWh villamosenergiát használt fel tavaly, melyből a két 8 kW-os rendszer összesen 9 103 kWh áramot állított elő a 2015-ös adatokat tekintve. Ezek szerint a hivatal tavalyi áramellátásának 6,7 %-át fedezte a nagyterem tetejére szerelt rendszer.

Neoncsövek helyett LED izzók

Madarász László hozzátette, a városban vannak napkollektorok is, amelyek a használati melegvíz előállítását szolgálják. Ilyen rendszer található például az Eötvös iskola konyháján, a Táncsics gimnázium vagy a Teréz utcai szociális otthon épületén is.

De nem csak a napelemekkel lehet spórolni. Már az is sokat jelent, ha nem hagyjuk felkapcsolva a lámpát, kihúzzuk éjszakára a mobiltöltőket és energiatakarékos izzókat használunk. Ez utóbbit teszi az önkormányzat is. Megtudtuk, már tervezik, hogy az iskolákban lévő neoncsöveket a kevesebbet fogyasztó LED izzókra cserélik.

Az energiatakarékossággal kapcsolatban további praktikákat találhatsz, ha ide kattintasz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.