- hirdetés -

Március 1-jétől tilos a süllő, a kősüllő, a sügér és a balin horgászata. A tilalom április 29-éig tart, addig a felsorolt fajtákból a beteg vagy sérült kifogott halakat is vissza kell dobni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint fogási tilalmat rendeltek el négy halfajtára is: a süllőre, a kősüllőre, a sügérre és a balinra.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet szerint a fogassüllő, a sügér, a balin fajlagos tilalmi ideje március 1-jén – ebben az évben keddi nap – nulla órakor kezdődik – olvasható a Nébih.hu-n. A végrehajtási rendelet szerint a süllő, a balin, a sügér fajlagos tilalmi idejének vége április 30-a, ami az idei évben szombatra esik. A szabályozás értelmében, ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik, tehát az idén, április 29-én – péntek – a nap huszonnegyedik órájában végződik.

A kősüllő fajlagos tilalmi ideje is március 1-jén kezdődik, de hosszú ideig, egészen június 30-ig (csütörtök) tilos a horgászata!

Kiemelik, hogy a jogszabályban fajlagos fogási tilalom alá tartozó halakat kifogás esetén, a fogást követően, haladéktalanul és kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult.

Kitérnek arra is, hogy a csuka fogási tilalma jelenleg is tart egészen március 31-ig. A jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentéseket az alábbi e-mail címre várják: allamihalor@nebih.gov.hu

A horgászatot idén több változás is érintette, nem szabad például Orosházán csónakból horgászni és megújultak a horgászengedélyek is. Ezekről korábban itt írtunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.