- hirdetés -

Januártól módosult a kormány otthonteremtési programja, a CSOK, mely iránt jelentős az érdeklődés Orosházán is. Az ingatlanpiacra ha nem is közvetlen, de már kifejtette a hatását.

Januártól a három vagy több gyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új és használt lakás vásárlásához, illetve lakásépítéshez, sőt, a fenti támogatás mellett további 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek.

– A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) közvetlenül még nem befolyásolta Orosházán az ingatlanárakat, viszont az elhalasztott vásárlások előmozdultak. Már rengetegen vártak erre a támogatásra, emiatt sokan évekig elhalasztották a tervezett ingatlanvásárlást. A spekulánsok arra számítanak, hogy a CSOK megemeli az ingatlanárakat, ezért ezek a tervezett vásárlások megjelentek a piacon – tájékoztatott Vincze Attila, a VITAK Ingatlan és Befektetés iroda vezetője.

Az érdeklődők köre nagyon széles, a kereslet főként az 1+2 félszobás, illetve a belvárosi, 2-3. emeleti 3 szobás lakások iránt nőtt meg, a legkelendőbbek az 1-2. emeleti lakások, az idősebbek és mozgásukban korlátozottak pedig a földszinti lakásokat keresik. Piaci elemzési adatok alapján az orosházi lakóingatlan-tranzakciók száma 2014-ben 310, 2015-ben pedig 350 volt. Ki kell emelni, hogy a 2015-ös adatok már tartalmazzák az SOS gyermekfalu orosházi költözését is, amely 20 ingatlan vásárlását jelentette.

Egyre többen ingatlanépítésben gondolkodnak (Fotó: Rajki Judit)
Alaposan tájékozódjunk a CSOK igénylése előtt – sokat segíthet egy ingatlanközvetítő iroda (archív fotó: Rajki Judit)

Rengetegen érdeklődnek a CSOK iránt, de sajnos nem mindenki felel meg a kritériumoknak. Mióta megjelent a módosított támogatás, már azóta is újabb igazolásokat kell beszerezni az igényléshez, erről Albert Veronika hitelközvetítőt kérdeztük.
– Már erkölcsi bizonyítvány is szükséges az adóstól és az adóstárstól a CSOK igénybevételéhez. Továbbra is szükség van NAV adóigazolásokra, és a főadós jogviszonyának igazolására is – tájékoztatott Albert Veronika.

Kiemelte, először érdemes kielemezni, hogy valóban megfelel-e a CSOK kritériumainak az ügyfél, ezután fel kell mérni, hogy az ingatlanok árát tekintve meddig tud a jövedelme alapján nyújtózkodni. Ezek alapján fog az ingatlaniroda a vevő számára megfelelő, használt vagy új otthont ajánlani, így kevesebb az esély az elutasításra és arra, hogy esetleg nem tudja megvásárolni az adott házat vagy lakást az ügyfél.

Elmondta azt is, hogy általában csak a 10 millió forintot kapják meg a CSOK-ot igénylők, Orosházán eddig csak egy család kapta meg a 10+10 millió forintos támogatást, amely az adható CSOK támogatáson felül, a maximum 3%-os kamattal számolt 10 millió forintos lakáshitelt foglalja magába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.