- hirdetés -

Sikeres az Európai Unióba importált hamisított méz elleni küzdelem – közölte a napokban Erdős Norbert európai parlamenti képviselő. Ennek eredményeként a magyarországi, így az orosházi vásárlók is már csak tiszta mézzel találkozhatnak a boltok polcain.

Az ipari úton előállított és dömpingszerűen behozott méz kiszűrése érdekében dolgozott ki és hajt végre ellenőrzési tervet magyar javaslatra az Európai Bizottság. Ennek eredményeként az eddig bevizsgált harmincöt kevert mézből hatról derült ki, hogy közönséges hamisítvány. Ezeknek a címkéjén ugyan a méz felirat szerepel, de nem felelnek meg az előírásoknak.
– Már az is szabálytalan és manipulálásnak számít, ha olyan szert kevernek bele vagy olyan hőkezelést alkalmaznak, amelynek hatására a méz mindig folyékony marad, de sokkal súlyosabb eset, amikor cukorszirupból, méhek által hamisítanak mézet vagy kemikáliákat adnak hozzá – sorolja Muszka Kálmán, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke.

Szorgos méhek a kaptárban - már télire raktároznak (Fotó: Rajki Judit)
Csak nektár és méhek kellenek a valódi mézhez (Fotó: Rajki Judit)

Ezek a keverékek többnyire nem egyenesen Kínából érkeznek az unióba és hozzánk – mondja a méhész. Megjárják előtte Ukrajnát és Lengyelországot is, így elkerülik az EU-n kívüli államokból érkező termékekre vonatkozó szigorúbb vizsgálatot.

Pontosabban elkerülték. A tavalyi év végéig.

Az országos főállatorvos 2015. december 7-től adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el a harmadik országból származó mézek ellenőrzése érdekében, az OMME pedig újabb harmincöt import mézminta laboreredményét várja egy független laboratóriumtól.

Erdős Norbert szerint a hamisításnak a leghamarabb véget kell vetni, mert az a fogyasztók súlyos becsapása mellett egészségügyi kockázatokkal is jár. Nem lehet ugyanis tudni, milyen szennyeződés került bele az importált ipari mézbe. A képviselő azt szorgalmazza, hogy a jelenleg alkalmazott „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat helyett részletesen fel kelljen tüntetni, a méz pontosan melyik harmadik országból származik, és milyen arányban van jelen a termékben.

Muszka Kálmán azt mondja, Magyarországon lényegében kiszűrték a hamisítványokat.
– A nagy áruházláncok már levették polcaikról a hamis mézeket, miután a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte azok forgalomból történő kivonását.

Vagyis a hazai fogyasztók már csak egészséges, a címkén feltüntetett összetevőket tartalmazó mézekhez juthatnak hozzá. Ezzel együtt a méhészeti egyesület azt javasolja, a vásárlók minden esetben alaposan vizsgálják meg az adatokat és tiszta, magyar mézet tegyenek a kosarukba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.