- hirdetés -

2012. január 1-jétől szigorodott a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy városunkban betartják a törvényt.

Az Orosházi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Osztálya tavaly az orosházi járás területén 75 ellenőrzést hajtott végre a nemdohányzók védelmével kapcsolatban.

– Ellenőrzéseink zöme vendéglátó- és szórakoztatóipari egységekben és közterületen (buszmegállók) valamint egészségügyi intézményekben történt. – Az ellenőrzésekkel kapcsolatban pozitív tapasztalatokról számolhatok be, pénzbírságot nem szabtak ki tavaly – tájékoztatott dr. Fábián József helyettesítő járási tiszti főorvos. Megtudtuk, idén az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kiemelt munkatervi feladatként határozta meg a helyi közforgalomban, valamint belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszokon, illetve megállókban kihelyezett „Tilos a dohányzás” tábla kiemelt ellenőrzését.

Szigorítások az e-cigivel kapcsolatban

A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az Országgyűlés tavaly decemberben az elektromos cigarettákra. E-cigit májustól csak a nemzeti dohányboltokban lehet majd vásárolni – adta hírül az MTI.

Az elektronikus cigarettára, a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre, valamennyi tartozékra, alkatrészre és utántöltő flakonra vonatkozó szabályozást a fiatalok védelmével indokolta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A cigarettához hasonlóan a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket sem lehet a jövőben használni középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy munkahelyen. Ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak ezen cikkekre is, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Az e-cigarettára vonatkozó szabályok május 20-tól hatályosak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.