- hirdetés -

Az MSZP elnöke szerint Balog Zoltán miniszternek le kell mondani az oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális káosz miatt. Követelte, hogy a Fidesz kormány magán kezdje a leépítést és hagyja a szakmákat dolgozni.

Medgyesegyházára tartott biliárdversenyre, de közben megállt Orosházán és az aktuális közéleti, politikai kérdésekről tartott sajtótájékoztatót szombat reggel Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke, és Varga Zoltán a párt megyei vezetője.

A miniszter mondjon le!

– Balog Zoltán miniszternek távoznia kell a miniszteri székből – kezdte a sajtótájékoztatót Tóbiás József. A pártelnök szerint az elmúlt 4 év azt bizonyította, hogy az emberi erőforrások minisztere nem tudott megbirkózni a feladattal, és a négy területet – oktatás, egészségügy, szociális szféra, kultúra – összefogó minisztériumban káosz uralkodik. – Balog Zoltán fordítva ül a lovon. Ő a kormányt képviseli a szakmával szemben és nem a szakma érdekeit akarja képviselni a kormányban. Kijelenthető, hogy az egészségügy összeomlott, olyan forrásokat vontak el az elmúlt években, ami az alapműködést teszi lehetetlenné – mondta a pártelnök.

Tóbiás kiemelte, az oktatásban látható tiltakozás már nem csak a túlóráról, az eszközök hiányáról és a fizetésről szól, hanem a szakmai szuverenitásról. Szerinte most az a tét, visszakapják-e az iskolák, a helyi közösségek az önállóságot, hogy helyben döntsenek arról, hogyan és miként tanítják gyerekeket.
– A Fidesznek csak a KLIK a fontos, az, hogy az általa létrehozott állami vízfej hogyan képes sakkban tartani a pedagógusokat. Az MSZP-nek a gyermekek a fontosak, és az, hogy egy helyi közösség hogyan tudja irányítani az iskola sorsát – fogalmazott Tóbiás.

Kormánybírálók - Tóbiás József és Varga Zoltán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kormánybírálók – Tóbiás József és Varga Zoltán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szerinte az eddigiekhez képest is elképesztő folyamatok zajlanak 2016 januárja óta a szociális területen is. Úgy látja, miután a kormány az elmúlt időszakban elvonta a lakhatási-, fűtési- vagy akár a gyógyszertámogatási forrásokat a településektől, most még nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hiszen státuszokat akar megszüntetni a közszférában.
– Ha a kormány létszámleépítést akar, akkor azt kezdje saját magával, ugyanis az elmúlt években 270 fővel nőtt az államtitkárok, helyettes-államtitkárok, politikai tanácsadók száma, több mint 3,6 milliárd forintot fordítanak a politikai kinevezettekre. Mindeközben a közigazgatásban dolgozók közül 150 ezer embert akarnak elbocsátani a szociális, egészségügyi, oktatási és más területekről, ami elfogadhatatlan. Magyarországon a politika azt hiszi, hogy mindenhez ért, ami a Fidesz esetében azt jelenti, hogy más vélemény nem jelenhet meg, csak az övék. Ne legyen mindenhol helye a direkt pártpolitikának, térjen vissza a szakmaiság az országba – fogalmazott Tóbiás József.

Varga Zoltán: a probléma súlyosbodni fog

A sajtótájékoztatón jelen volt Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei elnöke is, aki bírálta a kormány szociális területen folytatott politikáját. Szerinte ha tovább szűkítik a települések lehetőségeit, és nem engedik bővíteni a házi segítségnyújtás és az otthonfelügyelet rendszerét, az súlyos következményekkel fog járni.
– A probléma súlyosbodni fog, a helyi önkormányzatoknál fog megjelenni, de a kistelepülések – mivel elvették tőlük a szabad felhasználású forrásokat – nem fogják tudni megoldani a problémát. Pénz pedig lenne ezekre a területekre, csak ide kellene csatornázni. Ha a kormány azt mondja, dübörög a gazdaság, akkor mi a probléma, miért szűkítik a lehetőségeket és nehezítik tovább a kistelepülések helyzetét? – tette fel a kérdést Varga Zoltán.

Az orosházi politikus kitért a pénteki testületi ülésre is, ahol téma volt a Település- és Területfejlesztési Operatív Program is. Varga Zoltán kiemelte, megdöbbentette Elekes Lajos alpolgármester azon mondata, hogy a TOP pályázatok nem munkahelyteremtésre vannak.
– Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy azon pályázatok, amik ténylegesen munkahelyeket teremthetnek, 20 %-os önkormányzati önerőt igényelnek majd. Ha tényleg ez a helyzet, akkor ez azt jelenti, hogy hitelfelvételre kényszerülnek az önkormányzatok, hiszen működési hitelt nem tervezhetnek. Erről viszont nem volt szó korábban, ebből is látszik, hogy a kormány szinte minden területen becsapja az embereket, mást mond és mást cselekszik. Ideje lenne felébredni – tette hozzá Varga Zoltán.

Az emberek dönthessenek

A sajtótájékoztató végén azt kérdeztük Tóbiás Józseftől, hogy a friss januári közvéleménykutatásokat ismerve – amikből kitűnik, hogy a Fidesz újra erősödött, az MSZP pedig stagnált, vagy gyengült – hogyan tudják újra a saját javukra fordítani a pártszimpátiát.
Tóbiás úgy válaszolt, ők nem a saját javukra akarják fordítani, hanem változtatni akarnak Magyarországon.
– A változást akaró embereket kell közösségbe szervezni, és jelen kell lenni ennek az értéknek a településeken. Az emberek nem pártpolitikát várnak, hanem változást szeretnének. Biztonságos országot akarnak, ahol nem avatkozik bele a mindennapi létükbe a politika, ahol nem akarja nekik megmondani, hogyan lehet, vagy hogyan kötelező élni. Mi azért küzdünk, hogy az emberek dönthessenek, az emberek véleményét pedig vegye figyelembe a kormányzat – mondta az MSZP elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.