- hirdetés -

Lángok, füst és veszély. Egy esetleges társasházi tűzesetnél azonban nemcsak ezekkel kell szembenézniük a tűzoltóknak. A mentést olykor a folyóson tárolt kerékpárok, virágállványok, szekrények akadályozhatják, ezen pedig akár életek is múlhatnak. A gyors mentés és biztonságunk érdekében ezért január 1-jétől szigorodtak a tűzvédelmi szabályok.

A hatályos jogszabályi előírások értelmében a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakást magában foglaló épületek közös képviselőjének vagy az intézőbizottság elnökének, ezek hiányban pedig az épület tulajdonosának kell kidolgoznia március végéig a tűzvédelmi használati szabályokat.

– A tűzvédelmi szabályzatnak tartalmaznia kell az épületre vonatkozó tűzjelzés rendjét és az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait is. Rögzíteni kell a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, valamint a fűtő- és elektromos berendezések használatának előírásait is – nyilatkozta az OrosCafénak dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A téma kapcsán felkerestük a két legnagyobb orosházi társasház-üzemeltetőt is. Megtudtuk, hogy az Orosházi Lakásszövetkezet, valamint az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. kezelésében lévő társasházak érvényes tűzvédelmi szabályzattal rendelkeznek. Az üzemeltetők minden törvényi változást nyomon követnek, és ha kell, elvégzik a szükséges módosításokat, hogy a szabályzat naprakészen tartalmazza az előírásokat.

A különféle tűzvédelmi piktogramok a menekülést segítik (Fotó: Rajki Judit)
A különféle tűzvédelmi piktogramok a menekülést segítik (Fotó: Rajki Judit)

– Az Orosházi Lakásszövetkezet a lépcsőházakban kifüggesztett plakátok segítségével kívánja megismertetni a tulajdonosokkal, illetve a bérlőkkel a tűzvédelmi szabályzat tartalmát – közölte érdeklődésünkre a lakásszövetkezet megbízásából Szabó Károly tűzvédelmi tanácsadó. Hozzátette, a házakban lévő gázfogadók és gázkazánházak már megfelelő darabszámú és oltási teljesítményű kézi tűzoltó készülékkel rendelkeznek, emellett az anyagi lehetőségek függvényében a lakóházak lépcsőházaiba is beszerzik a megfelelő tűzoltó készülékeket.

A dokumentumban foglalt szabályokat azonban nem elég ismerni, be is kell tartani.
– 2016. március 31-ig minden hozzánk tartozó társasházban megtörténik a részletes tűzvédelmi oktatás, amely minden lakóra, bérlőre kötelező – emelte ki Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, nemcsak munkavédelmi, de tűzvédelmi előírás is, hogy a közlekedési, menekülési útvonalakon még átmenetileg sem lehet tárolni semmit. A folyóson szintén nem tárolható semmi olyan anyag vagy bútor, amely leszűkíti a közlekedési utat. A lakóknak, bérlőknek tilos olyan tevékenységet folytatni, vagy olyan anyagot, illetve az előírásban engedélyezett mennyiségnél több anyagot tárolni, amely tüzet, vagy robbanást idézhet elő.

A szabályok betartását a katasztrófavédelem szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd. A tűzvédelmi szabályzattal kapcsolatos hatályos jogszabályokról bővebben itt lehet tájékozódni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.