- hirdetés -

Ha maga az építkezés még nem is, de az előkészítése már igen. A hosszú évek óta húzódó folyamat tavaly vett új lendületet, a katasztrófavédelem pedig már el is különítette a tervekre szánt összeget. 2017-re várható a felújítás befejezése.

Ha valaki kívülről ránéz az orosházi tűzoltólaktanyára, nem éppen szép látvány fogadja. Az 1952-ben épült laktanyán komoly felújítás évtizedek óta nem volt, állaga erősen leromlott. 2011-ben már nyert a város egy kisebb összeget a felújításra, de abból nem lett semmi, hiszen időközben államosították a tűzoltóságot, így az a pályázat meghiúsult.

A laktanya felújításának ügye 2014. novemberében vett új lendületet, amikor Simonka György országgyűlési képviselő a katasztrófavédelem megyei igazgatójával is tárgyalt Orosházán. Ekkor már felvázoltak egy új, a 2011-es terveknél jóval komolyabb, az egész laktanyát érintő rekonstrukciót. Az előzetes becslések alapján legalább 500 millió forintba kerülne a teljes felújítás. A szándék helyi szinten is megvan, a kistérség települései kinyilvánították, ha szükséges, beszállnak a projektbe, amiről még tavaly tavasszal hoztak elvi döntést.

A laktanya főbejárata a toronnyal - van mit felújítani (Fotó: Rajki Judit)
A laktanya főbejárata a toronnyal – van mit felújítani (Fotó: Rajki Judit)

A katasztrófavédelem vezetői az azóta eltelt több mint egy évben kérdéseinkre több alkalommal is elmondták, a felújítás napirenden van, tavaly ősszel pedig már a harmadik helyen szerepelt országosan a felújításra váró laktanyák sorában az orosházi.

A legjobb tűzoltóknak jó laktanya is dukál

Most már úgy tűnik, végre tényleg elindulhat a fél évszázados épület megújulása. A múlt héten kapták meg az orosháziak az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága elismerést. Ahogy eddig mindig, az ünnepség utáni interjúban most is megkérdeztük a katasztrófavédelem egyik vezetőjét, mi a helyzet az orosházi laktanyával?
– Régóta tudjuk, hogy az orosházi tűzoltó laktanyát fel kell újítani. A katasztrófavédelem 2015-ben nyert egy közel 50 milliárd forintos EU-s pályázatot, amit gépjárműfecskendők beszerzésére és a magyar gyártmányú tűzoltóautók építésére, és laktanyák építésére, felújítására fordíthatunk. Ebből az összegből jut az orosházi laktanyára is – válaszolta dr. Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő. – Erre már elkülönítettünk 15 millió forintot, amiből elkészülnek a felújítás és bővítés tervei, és reményeink szerint 2017 tavaszán el is kezdődhet a munka. Jelen állás szerint bízunk benne, hogy jövő év végén már a megújult, modern laktanyából indulhatnak bevetésre az orosházi tűzoltók – tette hozzá dr. Bérczi László.

Mit kell felújítani?

Mondhatjuk, hogy mindent, hiszen ahogy korábban is írtuk már, épületgépészetileg, és épületvillamossági szempontból is elavult az orosházi tűzoltóság épülete, de a tűzoltó technológia korszerűsítése is időszerű. Ez utóbbira példa a kipufogógáz elszívásának kiépítése, a szünetmentes áramellátás biztosítása, a híradópult kialakítása.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

A főépület teljes rekonstrukciója mellett a torony homlokzatának korszerűsítése, az udvari tároló szerkezeti korszerűsítése, a külső térburkolatok helyreállítása, a tetőtér beépítése is szerepel a teendők listáján. Ide, a tetőtérbe költözne be a katasztrófavédelmi kirendeltség, ami most az egykori határőr laktanyában található, ez pedig megnehezíti a hatékony munkát.

Biztató kezdet, de nem lehet itt leállni

– Amikor 2013-ban választókerületi elnökként megismertem az orosházi tűzoltók helyzetét, azt láttam, hogy a nemzetközi színtéren is kiváló munkát végző szakemberek kimondottan méltatlan körülmények között dolgoznak. Ekkor ajánlottam fel számukra a segítségemet először – nyilatkozta Simonka György országgyűlési képviselő. – Azóta már számos közös programot valósítottunk meg, többek között létrehoztuk a példaértékű összefogást bizonyító Dél-Békés Mentőcsoportot. Az orosházi tűzoltók pedig nem csak a szakmai munkájukban nyújtanak kimagaslót – mint például az iparbiztonsági terület –, de a társadalmi szerepvállalásuk is elismerésre méltó. Említhetjük a TFA már-már hagyományossá váló házigazdaságát, a 24 órás focit, az egyéb sportszerepléseiket. Élen járnak a segítségnyújtásban, elég csak az árvízi védekezésre, vagy az önkéntes tűzoltóságok szakmai támogatására gondolni. Ezért joggal kiérdemelték az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága címet – jellemzi az orosháziak teljesítményét a képviselő.

Hétköznapi teendők ünnep nap is, az orosházi laktanyában (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A felújítással minőségileg javulnának az elhelyezési körülmények is (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, a közös munkának köszönhetően, az önkormányzatok összefogásával sikerült megalapozni a laktanya-felújítás terveit.
– Biztató lépés, hogy most megvan a kezdő összeg a terveztetésre, de addig nem nyugszunk, amíg a 400-500 millió forintot meg nem kapjuk a komplett felújításra. A források elnyerése mellett ki kell dolgozzuk a beruházási időszak működési modelljét, és a továbbiakban pedig újabb pénzügyi hátteret kell teremteni az eszközök modernizálása érdekében. Addig azonban, amíg elérjük az egész járás számára előnyös állapotot, még sok dolgunk van. Ami biztos, hogy az előttünk álló feladatokban továbbra is számíthatnak rám – összegezte a terveket Simonka György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.