- hirdetés -

Mikó István és Zsurzs Kati remek előadással léptek fel Orosházán a kultúra napja alkalmából. A Te csak pipálj, Ladányi című előadásban házastársakat játszottak, ahol az asszony volt az irányító. A magyar kultúra mai helyzetéről is ő fogalmaz keményebben a következő interjúban.

– A kultúra színesebbé, élvezetesebbé és elviselhetőbbé teszi az életet, mely tulajdonképpen az életünkhöz kell, hogy tartozzon – adja meg a fogalom értelmezését Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, aki Zsurzs Katival együtt szomorúnak találja kultúránk mai helyzetét.

Az egykori diáktársak színészként sokat tesznek kultúránkért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az egykori diáktársak színészként sokat tesznek kultúránkért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A színésznő szerint egyre inkább romlik beszédünk minősége. Úgy látja, mindez az olvasottság hiányából fakadó alacsony szókincsre vezethető vissza. Mikó István mást emelt ki: Manapság nagyon ritka, hogy valaki hagyományos levelet írjon. Sokan csak e-maileznek, chatelnek, ahol lassan már rendes magyar mondatokat sem lehet olvasni.

Arra a kérdésre, hogy mit lehet a változásért tenni, Zsurzs Kati keményebben fogalmaz: – Először is ki kellene mondani, hogy baj van, mert addig amíg azt mondjuk, hogy minden remek és minden gyönyörű, addig nem tudunk ezen segíteni. Ha pedig kimondtuk, akkor mindenki a saját területén igyekezzen valamit tenni a javulás érdekében – mondja a művésznő, aki beszédtechnikát tanít színinövendékeknek, valamint a prózai előadások szépségét is igyekszik megismertetni velük. Mikó István bevallása szerint szívesen veszi akár kisebb intézmények megkeresését, ha hívják.

Az egykori diáktársak színészként sokat tesznek kultúránkért, hiszen egyrészt szellemi értékeket közvetítenek, másrészt azzal, hogy nívós és tartalmas előadásaikkal szórakoztatják a közönséget, megszerettetik a színház világát is.

Mikó István és Zsurzs Kati emlékeztetnek: a kultúránkra nemcsak ezen a napon kell gondolni, hanem egész életünk folyamán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.