- hirdetés -

Orosháza megérdemelne egy zenei helytörténeti összeállítást – véli Törköly József zenei könyvtáros. Az ehhez szükséges információk gyarapítását évekig vállalta, reméli, ezzel hozzájárulhat a zenei múlt megőrzéséhez.

– Szeretem a zenét, könyvtáros vagyok, és a bennem lévő gyűjtőszenvedély… Nos, ez a három dolog indította el ezt a folyamatot. Emiatt vállaltam, hogy eljárok zenei vonatkozású rendezvényekre, és felveszem, hogy az utókor számára megörökítsem, archiváljam. Ha valaki a város zenetörténetével akar foglalkozni, akkor legyen egy használható támpont – mondja a városi könyvtár zenei könyvtárosa, aki ezzel az összegzéssel készült beszélgetésünkre. Az elmúlt években számos alkalommal láthattuk, amint zenei rendezvényeken állt a kamera mögött, és rögzítette a koncerteket, előadásokat. Mára tetemes mennyiségű anyagot őriz, ami akár szakdolgozatokhoz, de komolyabb helytörténeti munkákhoz is felhasználható lenne. És érdemes is lenne felhasználni – ahogy véli.

A város zenetörténete jelentős

A zenei könyvtár mindennapjaiba illesztette ezt az archiválást. Eleinte részleteket vett fel, aztán egészben rögzítette az eseményeket. Az Orosháza Fesztivál, rock fesztiválok, és minden egyéb zenés produkció fellelhető a mintegy 650 felvételen, amelyet a zenei könyvtár kis raktára őriz DVD-ken. Sőt, vendéglátó egységekben fellépő zenekarok munkásságának is nyomát leljük a pontos leírásokkal rendszerezett listán.

Ez a folyamat 2008-tól 2012 őszéig tartott, amikor az akkori igazgató nyugdíjazása után eggyel csökkent a létszám a könyvtárban, így nem maradt idő a sok „kiszállásra”.

– Célom, hogy megőrizzem az utókor számára a jelent, ami hamarosan már a múlt. Információforrás, amit bármikor lehet használni, ha bárki bejön, megnézheti a könyvtárban. Többnyire a rock Klub tagjai használják szívesen – teszi hozzá. – De alkalmas szakdolgozat, vagy akár helytörténeti munka megírásához is. Főleg, hogy jelentős cikkbibliográfia is rendelkezésre áll. A könyvtárossághoz hozzá tartozik a helyismereti munka, amelynek része egy bibliográfia összeállítása. A zenei témájú újságcikkek összegyűjtése nem kötelező feladat, de a könyvtároson kívül senki nem csinálja meg.

bbbb
Törköly József célja, hogy megőrizze az utókor számára a jelent, ami hamarosan már a múlt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Mekkora ennek a jelentősége?

– Ezekből a cikk-bibliográfiákból a város több évtizedes zenei életéről képet lehet kapni, akár abban a vonatkozásban, hogy mennyire tartották fontosnak ezt a területet a településen. Bár ne feledjük, mindezt a fellelhető sajtóinformációk alapján, tehát azt is számításba kell venni, hogy ezeket milyen arányban tudjuk elérni, és az akkori sajtó mennyire találta fontosnak ezekről beszámolni. Bizonyos értelemben az adott kor társadalmáról is képet kínál egy ilyen adatbázis, egy keresztmetszetét annak, hogyan láttatja a város zenei életét a sajtó.

Törköly József arra is emlékeztet, hogy korábban már foglalkoztak mások is a helyi zenei élet történeti feldolgozásával, egy-egy területet érintve (kórusok története, zeneiskola története). Őt kifejezetten a rock műfaja is érdekli.

– 1955-től napjainkig a helyi rockzene története például egy izgalmas téma, amit meg lehetne írni, többször terítéken volt. Felvétel és sajtótermékek adatai is rendelkezésre állnak, remélem, a terv valóra válik – mondja. –A jelen is izgalmas ebben a vonatkozásban, a 60-as években még különlegesnek számítottak, volt egy felfutása, de ma is sokan vannak, sokrétű a kínálat. A fiataloknak egy önkifejezési forma is, de többen később is megmaradnak a zenélésnél. Éppen egy ismerősöm mondta, hogy akit egyszer megérintett a színpad, a zenélés szele, az nem tud elszakadni tőle. Ez így van. Jó lenne a könnyűzene történetét is megírni.

Arról beszélgetünk, hogy vajon mennyire érdekelné az embereket egy hatalmas kutatás alapján létre hozható munka, vagy kell-e a korszellemnek megfelelni ilyen téren?

– Bennem több a múltmegőrző hajlam, mint hogy az emberek aktuális divat szerinti kedvére tegyek. Ám az is igaz, semmi értelme olyan könyvet írni, ami senkit nem érdekel. Úgy érzem, a város zenetörténete megérdemelné, hogy ezzel foglalkozzunk. A megfelelő formát kell megtalálni, olvasmányosan megfogni, hogy kedve legyen sokaknak elolvasni a komolyzenei témát is.

A város zenetörténete jelentős, rengeteg feltárandó anyag van, egy ütemezést készítettem is, remélem, egyszer valósággá is válik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.