- hirdetés -

Februártól a közfoglalkoztatottakat egy új juttatás révén ösztönzik a versenyszférában való elhelyezkedésre.

Ha valaki közfoglalkoztatottként elhelyezkedik a versenyszférában, még mielőtt a határozott idejű közfoglalkoztatási jogviszonya lejárt volna, ún. elhelyezkedési juttatásban részesülhet.
– A juttatás a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnését követő naptól addig a napig igényelhető, ameddig a közfoglalkoztatási jogviszony eredetileg fennállt volna. Összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (fht) összegével. A juttatás iránti kérelmet az illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani – tájékoztatott Jankovné Héjas Katalin foglalkoztatási osztályvezető.

Tavaly, éves szinten a regisztrált álláskeresők átlag létszáma 914 fő volt Orosházán, ők vonhatók be a közfoglalkoztatási programokba. Egy-egy adott időszakot nézve ezen álláskeresők mintegy felét tudta foglalkoztatni az önkormányzat a járási hivatalon keresztül – tudtuk meg Mák Szabolcs csoportvezetőtől.
– Az év során összesen mintegy 1000 szerződés köttetett, hisz volt, aki többször is bekerült valamelyik programba.

A járási hivatalban kell benyújtani az igényt (Fotó: Rajki Judit)
A járási hivatalban kell benyújtani az igényt (Fotó: Rajki Judit)

A START munkaprogramba 310 főt vontak be. A hosszabb időtartamú programba az önkormányzat intézményhálózatának működtetéséhez nyújtottak segítséget, ebben 190-en vettek részt. Speciális volt a hajléktalanokat foglalkoztató program (7 fővel), továbbá az aktuálisan végzett munkához illesztett képzésen vehettek részt 86-an.

A versenyszférába való kilépés inkább szezonális jellegű volt (mezőgazdasági idénymunkákra), továbbá gyárak igényeltek munkaerőt (Merian, Linamar). A kilépés feltétele minden esetben egy előszerződés felmutatása.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy az elmúlt években nőtt azok száma, akik hosszabb-rövidebb időre el tudtak helyezkedni a versenyszférában – mondta Fejes Róbertné, a területért felelős alpolgármester.

Békés megyében majdnem másfélezer közfoglalkoztatottat segíthet ez a program, mintegy 210 millió forint felhasználásával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.