- hirdetés -

65 éves korában, 2016. január 16-án hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Bencsikné Kiss Edit, testnevelés- orosz- német szakos tanár, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Bencsikné Kiss Edit 1974-ben szerzett diplomát a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Pályakezdő éveit Nagyszénáson kezdte, majd az akkori 4. Számú Általános Iskolában (mai Czina Sándor Tagintézmény) oktatott. A fiatal tantestületben komoly feladatokat kellett megoldania, melyet a rá jellemző lelkesedéssel, lendülettel, határozottsággal végzett.

Bencsikné Kiss Edit (1951-2016)
Bencsikné Kiss Edit (1950-2016)

1984-től nyugdíjazásáig a volt 3. számú, ma Vörösmarty Mihály iskolában tanított. Hivatástudata, szakmaszeretete, szigorú, következetes, de gyerekközpontú nevelési elvei 25 éven át emelték a „Vörösmarty” hírnevét. Tanítványai megyei és országos sikerei németből sok boldog percet szereztek gyereknek, szülőnek, iskolának egyaránt. A városban sokan emlegetik Edit néni szigorú, de precíz, pontos, lelkes munkáját, melynek sokan köszönhetik a sikeres felvételit, nyelvvizsgát, sport pályafutást, az életben való boldogulást.

Osztályfőnökként több száz gyereket bocsátott útjára, becsületes, kemény munkára nevelve őket. Szinte minden családban volt valaki, akit Edit néni tanított, készített fel versenyre, tanított meg úszni, vagy síelni. Az iskolai testnevelés, német munkaközösség vezetése mellett a Közalkalmazotti Tanács elnökeként évekig képviselte a pedagógusok érdekeit. Rengeteg energiával, kitartó lelkesedéssel végezte megbízatását a Városi Diáksport Bizottság elnökeként és a Békés Megyei Diáksport Tanács elnökségi tagjaként is. Kiemelkedő sportdiplomáciai tevékenysége a város és kistérség sportfejlődését szolgálta.

Élete célja volt a gyerekek és szüleik egészségre nevelése, a sport megszerettetése. Több mint 20 évig szervezte munkája mellett a városi sítáborokat, a „fél várost” ő tanította meg síelni, nevelte a síelés szeretetére.

Kifogyhatatlan lendületét, kimagasló szakmai tudását, testnevelés és az egészséges élet iránti elkötelezett tevékenységét több alkalommal jutalmazták kitüntetéssel: Orosháza Város Sportjáért, Békés Megye Diáksportjáért, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, és a parlamentben átvett Magyar Diáksportért elismerés és a szintén ott megkapott Teleki Blanka – díj.

A legnagyobb elismerés azonban a város, a szülők, a gyerekek szeretete volt, mellyel körülvették őt nyugdíjba vonulása után is. Pedagógus kollégák nemzedéke nevelkedett fel az ő kitartó lelkesedése, elhivatott pedagógiai példáján. Élete munkája tovább él bennük.

Tisztelettel adózva búcsúzik Tőle a város lakói nevében Orosháza Város Önkormányzata; iskolája, a Vörösmarty iskola nevelőtestülete, dolgozói, szülei és diákjai; barátai, testnevelő kollégái, a város sportszerető közössége.

“Elmúlt, mint száz más pillanat,
De mi tudjuk: mégis múlhatatlan,
Mert szívek őrzik, nem szavak.”

/Nagy László/

Bencsikné Kiss Editet január 21-én búcsúztatták az Alvégi Temetőben.

A Facebookon többen megosztották ezt a 2012-ben forgatott OrosCafés videót, aminek legvégén a mezei futóversenyen Bencsikné Kiss Edit átadja a díjakat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.