- hirdetés -

A súlyzós edzésekkel kezdetben “csak” fogyni kívánt, azonban rövid időn belül ez a mozgásforma az életformájává vált. Öt év alatt több mint húsz versenyen vett részt, melyek között magyar-, nemzetközi- és világbajnokságok egyaránt voltak, s ahonnan mindig szép eredményekkel tért haza. A céltudatos és kitartó Szabó Noémi, világbajnok testépítő kapta a stafétát.

Staféta című sorozatunkban olyan orosháziakat mutatunk be, akik érdekes foglalkozást választottak, kimagasló eredményeket értek el. Az interjúalanynak a végén át kell adnia a stafétát. Bánfi Gábor szobrász-restaurátor művésztől Szabó Noémi kapta.

Az orosházi születésű Szabó Noémi középiskolai tanulmányait városunkban kezdte meg, majd 15 éves korában családjával a fővárosba költöztek, ahol idegenvezetést is tanult, így nagy hangsúlyt fektetett a nyelvtanulásra. A testnevelés órák és a mozgás már ekkor is fontosak voltak számára, de a sporttal csak 20 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni. Előbb aerobic órákat vett, majd fél évvel később már edzőterembe járt, amire azóta is a második otthonaként tekint. A testépítés mellett szűk 3 évig kyokushin karatét is művelt, azonban a nagy szerelme a súlyzós edzés maradt.

Megváltoztatta életét a sport, kiegyensúlyozott, magabiztos lett (Fotó: Facebook/Szabó Noémi)
Megváltoztatta életét a sport, kiegyensúlyozott, magabiztos lett (Fotó: Facebook/Szabó Noémi)

– Az edzések során teljesen felszabadultnak éreztem magam, élveztem az újabb és újabb kihívásokat. Rövid időn belül rádöbbentem, hogy nekem ez annyira tetszik, hogy más sportot nem is tudnék elképzelni magamnak – emelte ki a Noémi, aki a súlyzós edzéseknek köszönhetően nemcsak lefogyott, hanem formásabb és erősebb is lett. – A szemmel látható változást követően többen is jelezték, hogy el kellene indulnom egy versenyen, hiszen jók az adottságaim és rendkívül kitartó vagyok. Ezen felbuzdulva 2008 nyarától pedig még komolyabban folytattam az edzéseket, s a következő évben már színpadra is állhattam – mondta.

Az eredményekhez lemondás is kell

Ezután verseny versenyt követett. A felkészülésben segítette a saját edzője, a megfelelő étrend megválasztása és a jól kidolgozott edzésterv is. A siker felé vezető út azonban lemondásokkal is járt. A gyakori és rendszeres edzések mellett alig maradt szabadideje és szigorúan mellőznie kellett egyes kedvenc ételeit amellett, hogy változtatnia kellett az étkezési szokásain is.

Az edzőterem a második otthona, imádja munkáját  (Fotó: Facebook/Szabó Noémi)
Az edzőterem a második otthona, imádja munkáját (Fotó: Facebook/Szabó Noémi)

– Az étrendbeli változás kezdetben furcsa volt, hiszen az ételeket az összetételük alapján kellett megválasztanom. Figyelni kellett a napi kalória mennyiségre, a megfelelő fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitelre. Idővel azonban megismeri az ember a saját testének reakcióit, és rutinszerűen tudja, miből mennyit egyen ahhoz, hogy a napi programját kiválóan el tudja végezni, legyen energiája a munkához és edzésekhez. A szabadidővel és az ételekkel kapcsolatos “lemondások” azonban csak a kezdetben lemondások, hiszen ahogy megtörténik a változás, úgy kerül az ember egyre nagyobb és nagyobb lendületbe, és már nem lemondásként éli meg a változtatásokat! Sőt, egyre jobban figyel magára, hiszen tudja, mitől és milyen irányba fog változni, mitől fog fejlődni és már napi rutinná válik a megfelelő étrend kialakítása is, illetve az edzésekre szánt idő is egyre “értékesebbé” válik! – emelte ki.

A lendület mellé motivációként kíváncsiság is társult és olyan kérdések foglalkoztatták Noémit mint például: a “mit lehetne még kihozni belőlem?”, vagy a “meg tudom-e csinálni?”. Egy versenyre történő felkészülés sok időt és energiát igényel, sőt még anyagi befektetést is, gondoljunk csak az edzőtermi bérlet vagy a táplálékkiegészítők megvásárlására, a versenyhelyszínekre történő utazásra, vagy a barnításra, a fodrászra, a sminkesre, ami a színpadi megjelenéshez szükséges.

Elért a csúcsra – világbajnok lett

A kemény és rendszeres edzések, a folyamatos fejlődés, valamint a lelkes és kitartó hozzáállás nem egyszer meghozta gyümölcsét, hiszen például 2009-ben első lett az IFBB Testépítő Magyar Bajnokságon, 2010-ben az IFBB Ausztria Kupán, 2012-ben a WBPF Sunrise Nemzetközi és kvalifikációs versenyen.
– Az utolsó szezonomban mind a három versenyen megnyertem a kategóriámat, melyek közül az egyik a

2013-ban megrendezett WBPF Testépítő és Fitnesz Világbajnokság volt, ahol első lettem! Én erre vagyok a legbüszkébb, hiszen ez a csúcsok csúcsa, világbajnoknak lenni!

5 év után sikerült elérni ezt az eredményt, rengeteg munka van mögötte! Évről évre láttam magamon a fejlődést, és egyszerűen célom volt az edzésekkel. Mindig jobb akartam lenni, mindig valamivel többet tudtam beleadni a felkészülésbe. Nem adtam fel, hogy egyszer nekem szóljon a himnusz, amikor színpadon állok… ez a felejthetetlen élmény, amiért megérte az a sok „lemondás“! – hangsúlyozta. Eredményeit bővebben lásd Facebook oldalán.

Utolsó versenyein első lett - köztük volt a világbajnokság is (Fotó: Facebook/Szabó Noémi)
Utolsó versenyein első lett – köztük volt a világbajnokság is (Fotó: Facebook/Szabó Noémi)

Noémi jelenleg személyi edzőként dolgozik, és szinte egész napját az edzőteremben tölti. Általában délelőtt 9 körül kezd és este 7-8 órakor végez. Emellett heti 5 alkalommal, kora délután napi 1,5-2 órát edz. Edzőként elsősorban a rendszeres mozgásra buzdítja vendégeit, mely azáltal, hogy javítja a közérzetüket folytonos lendületet is biztosít számukra. Emellett sporttáplálkozási tanácsadóként saját tapasztalataival megfűszerezve nyújt segítséget a megfelelő étrend és étkezési szokások kialakításába, hogy a hozzá érkezők elérhessék kitűzött céljaikat.

Munkája során nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy vendégei úgy érezzék, a súlyok emelgetése nemcsak edzés, hanem kikapcsolódás is, ami számos pozitívummal jár.
– Ez nem egyszerűen csak egy sport.

Ez az egyik legösszetettebb mozgásforma, hiszen nemcsak az edzőteremben eltöltött idő számít, hanem a nap 24 órája: mikor és mit eszik az ember, mennyit dolgozik és pihen, stb. A testépítés óriási akaraterőt, kitartást, önfegyelmet és alázatot kíván, ám cserébe egészséget, magabiztosságot, önbizalmat, pozitív szemléletet, határozottságot, testi-lelki harmóniát ad

– emelte ki a példamutató testépítő, aki a hétvégéket mindig a pihenésre szánja. Ilyenkor szeret a friss levegőn sétálni, vagy épp egy filmet nézni, ami az univerzummal, az élettel, vagy a természettel kapcsolatos.

– Továbbra is szeretném elérni, hogy minél több embernek segíthessek, ezzel szebbé téve mindennapijaikat. Továbbá családot is szeretnék, amire most, hogy megszereztem a világbajnoki címet, jobban tudok koncentrálni – mondta.

Szabó Noémi egyik gyermekkori barátjának, Miszlai Zsoltnak adja át a stafétát, aki jelenleg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főmuzeológusa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.