- hirdetés -

Szeretjük vagy nem, egy biztos: idén szilveszterkor is petárdáktól és tűzijátékoktól lesz hangos a város. Sikoly, vulkán, Pearl Harbor-telep, római gyertya. Idén is színes a tűzijátékok választéka.

Hamarosan itt a szilveszter és jönnek a durrogó, villogó tűzijátékok. Néhány éve szigorú szabályok között lehet ezeket venni/használni. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A szilveszteri buli elengedhetetlen kellékei közé tartozik a virsli, a pezsgő és az elmaradhatatlan tűzijáték. Az utóbbi beszerzése körülményesebb, hiszen több törvény korlátozza a beszerzést, felhasználást és tárolást. December 28-án Orosházán is kivonultak az tűzijáték árusok, akiktől mindenféle rakétát, rakétatelepet és egyéb elemeket vásárolhatunk – szabályos körülmények között.

Csak megbízható helyről, megbízható árut és körültekintően használva (Fotó: Rajki Judit)
Csak megbízható helyről, megbízható árut és körültekintően használva (Fotó: Rajki Judit)

– Több kategóriában árulunk tűzijátékokat, egészen a 120 forintos kis rakétáktól, a 30 ezer forintos rakétákig és telepekig. A telepeket csak meg kell gyújtani, önálló műsort csinálnak, a végén egy fináléval, amely kimondottan az újévbe való átlépésre ajánlott, illetve vannak kis rakéták, nagy rakéták, melyeket csőből, üvegből lehet indítani – fogalmazott Csáki Tibor tűzijáték árus.

Legálisan 2004 óta lehet Magyarországon tűzijátékokat vásárolni. Ekkor még csak 3-4 ezer forintos értékben vettek az emberek rakétákat, manapság viszont a nagy átlag 5-10 ezer forint között vásárol.

A tűzijátékok komoly sérüléseket okozhatnak, elsősorban égési sérüléseket, de roncsolhatnak is. Nem megfelelő használtuk tüzet is okozhat. Ezért körültekintően és óvatosan használjuk.

Nem sokan tudják, de 2011-ben  változott a jogszabály a tűzijátékokkal kapcsolatban, amely megengedi, hogy egy felnőtt személy 1 kg nettó hatóanyag tartalom alatt magánterületen fellőheti a 2. kategóriát nem meghaladó rakétáit év közben is. Tehát ezekkel a rakétákkal bármikor színesíthetjük a születésnapot vagy esküvőt.

Egy rakéta átlagosan 200-300 gramm hatóanyagot tartalmaz. Átlagosan 5 év a szavatossági idejük a robbanószereknek, amiket száraz hűvös helyen kell tartani. Aki meg szeretne szabadulni az el nem lőtt rakétáitól, szilveszter után megteheti a tűzijáték árusoknál. Az árát nem kapja vissza érte, de legalább biztos, hogy jó kezekben lesznek a tűzijátékok, és nem okoznak semmi balesetet az elkövetkezendő új évben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.