- hirdetés -

Több mint 7 millió forint értékben kaptak felszereléseket a járási mentőcsoportok, így jelentősen javult beavatkozási képességük. Térségünkbe is jutott a modern felszerelésekből.

Sikerrel pályáztak a Békés megyei minősített önkéntes mentőszervezetek a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt 2015. évi pályázatán; így központi forrás igénybevételével tudtak olyan eszközökhöz jutni, ami fejlesztésüket, beavatkozási képességeik növelését szolgálja.

Ünnepélyes átadásra gyűltek össze a megyei járási mentőcsoportok tagjai december 10-én Békéscsabán, a katasztrófavédelem megyei igazgatóságán. Olyan védőeszközök, szakfelszerelések, továbbá egyéb támogatások kerültek a mentőszervezetekhez, amely az önkéntesen vállalt védekezési, kutatás-mentési és kárelhárítási feladataik ellátását biztosítja.

Beszédében Kiss András tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes hangsúlyozta, az önkéntes mentőszervezetek szerepe felértékelődött az elmúlt években, ezért azokat állami szinten is támogatják.
– Ezek az eszközök komoly összegekbe kerülnek, és az önkéntesektől nem várható el, hogy maguk szerezzék be. Ezért is örülök, hogy sikeres volt a pályázat, hiszen a mentőcsoportok tevékenységére hosszú távon számítunk  – fogalmazott.

A Körös Mentőcsoport egy nagyon modern drónt is beszerzett, amivel felderítést végezhetnek és eltűnt személyek után ki kutathatnak (Fotó: Melega Krisztián)
A Körös Mentőcsoport egy nagyon modern drónt is beszerzett, amivel felderítést végezhetnek és eltűnt személyek után ki kutathatnak (Fotó: Melega Krisztián)

A megyei polgári védelmi főfelügyelő szerint mérföldkő ez az esemény, hiszen ezek az eszközök magasabb szintű beavatkozást biztosítanak a mentőcsoportoknak.
– A Körös Mentőcsoport 2012-ben eredményes minősítő vizsgát tett, azóta minden járásban létrejött egy nemzeti minősítéssel rendelkező mentőcsoport. Az elmúlt két évben 15 katasztrófevédelmi műveletben támogatták a hivatásos szervek munkáját az önkéntesek, amiért mindenképpen tisztelet és megbecsülés jár – mondta Haskó György alezredes, aki egyben a Körös Mentőcsoport parancsnoka is.

– A mentőcsoportok elsősorban olyan eszközökre pályáztak, amik a megyei veszélyeztetettséghez kapcsolódnak: ár- és belvízveszély, eltűnt személyek kutatása víz alatt, vagy terepkutatással drónokkal, viharkárok felszámolásához szükséges eszközök és felderítési eszközök. Ezekkel a hiánypótló felszerelésekkel még hatékonyabb lesz a munka – tette hozzá Haskó György.

A Dél-Békés Mentőcsoport munkáját is új eszközök segítik (Fotó: Melega Krisztián)
A Dél-Békés Mentőcsoport munkáját is új eszközök segítik (Fotó: Melega Krisztián)

Kiemelte, a járási mentőcsoportok mellett Békés megyében már 12 önkéntes települési mentőszervezet alakult meg, elsősorban a dél-békési területen. Ha leteszik a minősítő vizsgát, ők is pályázhatnak majd felszerelésre.

A megyei Körös Mentőcsoport egy drónnal, két száraz búvárruhával lett gazdagabb, emellett gépjárművek felújítására használhat fel egy meghatározott összeget.

A Dél-Békés Mentőcsoport munkáját gallyazófűrész és védőruha könnyíti meg a jövőben.

A békési járás Titán Mentőcsoportjának önkéntesei szivattyúkat, kutyavezető hámot, pórázt, sisakot, arcvédőt kaptak, a sarkadi járási Pelikán tagjai pedig bevetési védőruhákat. A gyomai járás Vidra Mentőcsoportja egy drónt vehetett át, emellett a jövőben fejlámpa, kézi reflektor és kellő üzemanyag segíti a bevetéseket.

A szeghalmi térség Sárrét Mentőcsoportja szivattyút, motoros fűrészt, lámpát, szűrőkosarat, szívótömlőt, mellescsizmát és műszaki mentő sisakot kapott, a szarvasi járás Körös-Kondor Mentőszervezete pedig motoros láncfűrésszel, szivattyúval, szűrőkosárral, sürgősségi táskával, keresőlámpákkal lett gazdagabb.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.