- hirdetés -

Ködös reggelre ébredtünk, ami egyet jelent azzal, hogy óvatosabban, körültekintőbben kell közlekedni. Az időjósok szombatra is ködöt ígérnek, szóval nagyon fontos: lássunk és látszunk!

Bosszantó, amikor a sűrű reggeli ködben óvatosan gurulunk az autóval és a szembejövők közül minimum a fele jármű kivilágítatlan. Bosszantó. És rendkívül balesetveszélyes.

Egy korábbi cikkünkben már összesítettük, mire érdemes figyelnie a járművezetőknek az őszi-téli közlekedés során. A legfontosabbak: lassabban és nagyobb követési távolságot tartva közlekedjünk, a pára és a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet. Ellenőrizzük az izzók, és a lengéscsillapítók állapotát – utóbbi az autó úttartását, a fékút hosszát befolyásolja. Kapcsoljuk be időben az autó világítását, a ködlámpát viszont csak indokolt esetben.

Esős, latyakos időben számítani kell arra, hogy a gyalogos inkább a tócsákra figyel, mintsem arra, hogy átkelhet-e az úttesten, és az autó elé lép. Hasonlóan gyanakvóan figyeljük a kerékpárosokat is. És bármennyire is veszélyes, és szintén bosszantó, arra is kell számítani, hogy sok kerékpáros nem költ néhány száz forintot világításra, láthatósági mellényre, így gyakorlatilag az autósok kezébe helyezik az életüket: vagy észreveszik időben, vagy nem…

Az előrejelzések szerint

Szombat éjjel elsősorban a kevésbé felhős dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban képződik köd, ami napközben lassan oszlik fel. Emellett napközben átmenetileg megnövekszik, estétől pedig csökken a felhőzet. Vasárnap változóan felhős lesz az ég, délelőtt több, délutántól egyre kevesebb felhővel. Csapadék nem valószínű. Hétvégén a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Közlekedjetek óvatosan, mindenkit hazavárnak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.