- hirdetés -

A mostani tanévben a másodikosok körében végzik a lisztérzékenység szűrést, amit jórészt adományokból tud megvalósítani az Egészségsziget Egyesület.

Azért a másodikos gyerekek körében végzik ebben a tanévben a lisztérzékenységszűrést, mert tavaly nem volt elegendő pénze az Egészségsziget Egyesületnek a tesztek megvásárlására.
– Sajnos most is kevés a tesztünk, ezért fokozatosan, iskolánként végezzük a vizsgálatokat. Ezért  több időbe telik, amíg minden gyermeket leszűrünk. Amint kapunk egy kis pénzadományt, beszerzünk néhány tesztet, és egy iskolát megszűrünk. A következőre akkor kerül sorra, ha ismét összegyűlik a szükséges fedezet a tesztek megvásárlásához – tájékoztatott dr. Csányi Ágnes gyermek gasztroenterológus, az Egészségsziget Egyesület elnöke.

Megtudtuk, ebben az évben eddig három iskolában 63 gyereket vizsgáltak, egy coeliákiást, egy IgA hiányosat találtak, aki a kiegészítő vizsgálatok szerint nem lisztérzékeny. Csányi Ágnes hozzátette, mindenképpen szeretnék a többi iskolákban is a másodikosokat leszűrni, ezért köszönettel veszik az intézmények, egyéni vállalkozók segítségét. Szeretnék, ha ez folyamat nem szakadna meg, és minden orosházi kisgyerekről kiderülhetne időben, hogy lisztérzékeny-e vagy sem.

A lisztérzékenység a gabonaneműek glutén nevű fehérjéje miatt alakul ki. Ez egy autoimmun folyamat, amely a bél nyálkahártyáját károsítja, komoly fájdalmakat okozva. Bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy megállapítható legyen, hajlamos-e valaki a betegségre. Éppen ezért nagyjából hatéves korban érdemes először szűrni a gyerekeket, így időben elcsíphető a betegség, diétára fogva a kicsiket nem alakulnak ki komoly tünetek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.