- hirdetés -

Az Egészségsziget Egyesület lisztérzékenységi szűrő programját 2021/22 évre is meghirdette és folytatta.

A program elindításakor az egyesületet az a cél vezérelte, hogy időben felismerjék a gluténérzékenységet, mely kezdeti időszakban tünetmentes. A betegség sokáig rejtve marad, de később komoly szervi károsodás alakulhat ki a betegeknél. Az egyesület 2009-től minden év szeptemberében lisztérzékenységi szűrést hirdetett a város elsős tanulói részére. A legutóbbi szűrés eredményével és az előző évekkel együtt ma már húsz felett van a lisztérzékenységre kiszűrt gyerekek száma.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a tesztek beszerzéséhez szükséges összegekre a civil szervezetek számára kiírt NEAK központi pályázatain kapott támogatásokból biztosították a szűréshez szükséges fedezetet. Ezúttal a pandémia miatt a második évfolyamon végezték a szűrést, összesen 169-en igényelték a szűrést. A szűrő program elindítása óta ingyenesen – a teszt ára körülbelül háromezer forint – biztosították a teszteket, amit szeretnének a továbbiakban is megtartani. A szülők érdeklődnek és igénylik a prevenció e formáját.

A szűrés egyszerűen elvégezhető és nagy pontosságú (Fotó: Egészségsziget Egyesület)

A szűrést Dr. Csányi Ágnes gasztroenterológus szakorvos és az egyesület tagjai önkéntes munkában végzik mióta a programot elindították.

– Gyermekgyógyászként sokszor találkozom vele, hogy milyen komoly problémákat okoz a bélbolyhok pusztulása révén az idejében fel nem ismert gluténérzékenység. Ezért is tarom fontosnak, hogy – bár idénre már befejeződtek a szűrések – jövőre és az után is folytatni tudjuk. Minden évben találunk olyan gyerekeket, akik nem is tudtak erről a problémájukról. Idén is volt két ilyen kis páciensünk. Maga a teszt viszonylag egyszerűen, gyorsan elvégezhető és igen jó, 90 százalék feletti pontossággal mutatja meg a gluténérzékenység fennállását. Fontos, hogy még idejekorán kiderüljön, mikor még nem nagy a károsodás. A gyerekek közt 2-4 százalék az előfordulás gyakorisága. Bár viszonylag kicsi ez az arány de nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők tudjanak róla és elvégeztessék ezt a vizsgálatot – foglalta össze dr. Csányi Ágnes

Nagy segítséget jelent az egyesület számára az intézmény vezetők támogatása és az osztályfőnökök szervező munkája.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.