- hirdetés -

Közel 6,5 milliárd forintból bővült a szennyvízhálózat és fejlesztették a tisztítótelepet. A hatalmas fejlesztés Orosháza környezetvédelem iránti elkötelezettségét is tükrözi.

Ma adták át Orosházán a legmodernebb technológiákkal rendelkező szennyvíztisztító telepet. Az Európai Unió és a Magyar Állam 95%-ban támogatta a közel 6,5 milliárd forintból megvalósult projektet.

A beruházásban nem csak a tisztítótelep felújítását, de a szennyvízhálózat bővítését is végrehajtották. Mindez nagyban megkönnyíti a lakosság életét, hiszen a településen mostantól nem kell szippantós járművel elszállíttatni a keletkezett szennyvizet. A fejlesztés következtében javulnak a lakosság életkörülményei, valamit a vállalkozások működési feltételei is.

Megnövelt kapacitás - a telep biztonságosan ellátja Orosházát (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Megnövelt kapacitás – a telep biztonságosan ellátja Orosházát (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A megnyitón beszédet tartott Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Miklóssy Ferenc, a KEVIÉP Kft. ügyvezető igazgatója és Korom István, az ALFÖLDVÍZ Zrt. divízióvezető-helyettese is.

Dávid Zoltán polgármester szerint a telep fejlesztésével nagyot nyert Orosháza (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Dávid Zoltán polgármester szerint a telep fejlesztésével nagyot nyert Orosháza (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

– A tisztítótelep technológiai szintje jóval magasabb az Uniós követelményeknél. A szennyvíztelep hosszú távon és biztonságosan meg fogja oldani Orosháza szennyvíz kérdését – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester. – Kiemelendő, hogy a munkálatok alatt nem állt le a szennyvíztelep működése, a felújítás közben folyamatosan képes volt ellátni feladatait. Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is arra törekszünk, hogy a pályázati úton megszerezhető pénzforrások felhasználásával hozzájáruljunk Orosháza és a térség fejlődéséhez, hiszen minket, vidéken élőket is megillet a szolgáltatás, az az odafigyelés, amely a nagyváros lakosainak is jár – mondta a városvezető.

A felújításoknak köszönhetően 3,73 hektárról közel 6 hektárra nőtt a telep mérete, az új területen kiépült az iszapkezelés és biogáz üzem létesítményeinek, technológiai berendezéseinek, közlekedő útjainak és a teljes infrastrukturális hálózatának rendszere.

A telep napi kapacitása 970 köbméterrel, 6630 köbméterről 7600 köbméterre nőtt. A projekt során 3 137 db bekötést, 27 ezer 142 folyóméter bekötővezetéket, 59 ezer 617 folyóméter gravitációs gerincvezetéket 14 ezer 107 folyóméter nyomóvezetéket és 28 db kültéri átemelőt építettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.