- hirdetés -

Egész nap teltház, sportolói élménybeszámolók, megható és megmosolyogtató történetek olimpiai bajnokoktól és aktív sportolóktól, tudományos szintű előadások sportvezetőktől és egyetemi oktatóktól. Mindez volt a Kodolányi főiskolán, Orosházán, november 11-én.

Az Összefogással a Sportnevelés Töretlenségéért” címmel megrendezett jótékonysági sportkonferencia maximálisan megvalósította a szervezők célját: összehozta a hazai sportélet kiválóságait, és olyan példaképek beszéltek az érdeklődőknek, ami előreviheti a magyar sport, és sportnevelés ügyét.

Tragédia után dél-békési összefogás

Simonka György országgyűlési képviselő ötlete nyomán Dél-Békésből indult az a kezdeményezés, ami az októberben leégett Testnevelési Egyetem csarnokának újjáépítését szolgálja.
– Amikor láttam a tévében, hogy leégett az egyetem csarnoka, rögtön tudtam, hogy tennünk kell valamit. Felhívtam a Kodolányi főiskola rektorát, dr. Szabó Pétert, hogy közösen ötleteljünk. Ő azonnal felajánlotta a főiskola orosházi épületét, és megnyertük az ügynek Zalai Mihályt, a megyei önkormányzat elnökét is. Így hárman arra kértünk mindenkit, aki tud, járuljon hozzá, hogy összefogást teremtsünk.

Nem elsősorban az épület felújítására fókuszáltunk, mert nem gondolnám, hogy mi magunk annyi pénzt összefogunk tudni gyűjteni ezzel a kezdeményezéssel, hogy azt az óriási csarnokot, fel lehessen építeni. Viszont tenni kell valamit, hogy a sportnevelés töretlen maradjon

– fogalmazott Simonka György, a Segítségnyújtás a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke.

A gondolatot tett követte, és alig két alatt megszervezték a konferenciát. Délelőtt diákok töltötték meg a főiskolát. Az aulában orosházi sportolók beszéltek eddigi pályafutásukról és arról, mit jelent nekik a sport. A karatés Ifj. Zsiga Zsolt mellett az NB I-es férfi kézilabdacsapatból Buday Dániel, Herjeczki Balázs és Berta Gábor, míg az NB I/B-s női kézilabdázók közül Dancsó Dalma, Domokos Kinga és Antal Jenifer válaszolt a kérdésekre.

Orosházi sportolók a diákoknak szóló beszámolón (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Orosházi sportolók a diákoknak szóló beszámolón (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Mindeközben az emeleti nagyteremben Dr. Janowszky Sándor, a Kodolányi főiskola orosházi igazgatója beszélgetett dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózóval, Böczögő Dorina olimpikon tornásszal, Szalma László Európa bajnok atlétával, a TF tanszékvezetőjével és Szabó Attila világbajnok kenussal.

A szervezők a folyosón a Szigeti Csaba által összeállított Békés megyei „elsők és legek” az olimpiákon című kiállítását rendezték be. Látható volt többek között az a tornaszer, amin Ónodi Henrietta 1992-ben Barcelonában megnyerte az olimpiát, de rengeteg érdekes és izgalmas tárgyat és sportemléket is meg lehetett nézni.

Fontos a sport támogatása – az állam elkötelezett ebben

Délután két teremben kezdődtek a szakmai előadások. A nagyteremben elsőként dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke foglalta össze, miért érdemes a sportba pénzeket invesztálni. Kiemelte, a sportoló gyerekek teljesítménye sokkal jobb a tanulásban is, ezért kell támogatni a sportot. Elmondta, a kormány elkötelezett ebben, amit az is jelez, hogy míg 2010-ben 21,5 milliárd forintot, addig 2014-ben már 76 milliárd forintot fordított az állam sportra.

dr. Dancsó József a sportfinanszírozás fontosságáról is beszélt (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
dr. Dancsó József a sportfinanszírozás fontosságáról is beszélt (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Hangsúlyozta, nem elég beszélni az egészséges életmódról, azért tenni is kell és elárulta, hetente többször ő maga is lejár az edzőterembe.

A Kodolányi főiskola rektora, dr. Szabó Péter is vallomással indított, miszerint fiatal korában aktívan vitorlázott, és amikor teheti, most is sportol. Előadásában bemutatta a Kodolányi oktatási modelljét, amiben aktív szerepet játszik a sport, hiszen kötelező a képzés teljes időszaka alatt a sportolás.

Ezt követően újabb pódiumbeszélgetés következett. Homonnai Luca ifjúsági világbajnok és felnőtt világbajnoki ezüstérmes kajakos vallott a sport iránti alázatról. Luca elmondta, mindig az a fontos, hogy amibe belekezdünk, azt maximálisan végig is vigyük, mert csak akkor lehetünk elégedettek. Mellette dr. Béres Sándor, a Testnevelési Egyetem oktatója mesélt arról, hogyan élte meg a helyszínen a csarnok leégését, és azt, milyen sokat jelent neki az, hogy most az a régió segít jelenlegi munkahelyén, ahonnan ő is indult.

Homonnai Luca nem csak az előadáson beszélgetett a sportról (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Homonnai Luca nem csak az előadáson beszélgetett a sportról (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Őket Balogh Zsolt és Ancsin Gábor, a PICK Szeged két válogatott kézilabdázója követte. A két fiatal sportoló pályafutásuk alakulásáról, és a sport hasznosságáról, jellemépítő erejéről beszélt a közönségnek.

Mindeközben egy emelettel feljebb is zajlottak az előadások. A másik teremben Bojtor István, Orosháza alpolgármestere volt a házigazda. Az érdeklődők itt megyei előadókat hallgathattak, akik a helyi sportéletről beszéltek. Téma volt többek között a judó, a hegymászás, a tömegsport, az egészségnevelés, a testnevelés de szóba került a megyei sport értékeinek megőrzése is.

Olimpiai bajnokok a pódiumon

Dr. Hegedűs Csaba, München birkózó olimpiai bajnoka délután is szerepet kapott. Hangsúlyozta, minden olyan emberi tevékenység, amit komolyan vesznek, kitartóan és magas szinten űznek, idővel meghozza gyümölcsét. Arról beszélt, mennyiben változik meg egy sportoló élete, miután befejezte az aktív pályafutást. Személyes élményekkel fűszerezett előadásában pedig mesélt a pekingi olimpián betöltött ellenőri szerepéről is.

Mindeközben megérkezett Kovács Kokó István olimpiai bajnok bokszoló is, akit gyerekek hada várt az aulában, és mielőtt felmehetett volna a terembe, rengeteg aláírást kellett kiosztania a mai napig aktívan sportoló egykori bajnoknak.

Kovács Kokó István autogrammokat is osztogatott (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Kovács Kokó István autogrammokat is osztogatott (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

– Egy vérbeli sportoló nem tud visszavonulni, így én sem tettem meg. Igaz, már nem a boxban, hanem a hosszútávfutásban és a triatlonban teljesedek ki. De ez már nem arról szól, hogy versenyeket nyerjek, hanem a részvételről, a közös mozgás öröméről – fogalmazott Kovács István.

A kiváló sportoló aztán a nagyteremben pódiumbeszélgetésen vett részt Kubatov Gáborral, a Ferencvárosi Torna Club elnökével. Itt szóba került, hogy a magyarországi edzői gárda néhány kivételtől eltekintve nem tartott lépést a világ élvonalával, ezért az egész hazai sport kezd lemaradni. Kubatov ehhez hozzátette, amikor bekerült az FTC elnökségébe, áldatlan állapotokat talált. Kiemelte,nem mérték a sportolók teljesítményét, az edzők középszerűségbe süllyedve dolgoztak és a létesítmények sem voltak megfelelőek.

Kovács Istvánnal és Kubatov Gáborral dr. Janowszky Sándor beszélgetett (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Kovács Istvánnal és Kubatov Gáborral dr. Janowszky Sándor beszélgetett (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Nagy előrelépésnek nevezte a Groupama Aréna felépülését, és kifejtette, modern sportlétesítmények nélkül nincs előrelépés a sportban sem.
– A Fradiban nem minden az élsportról szól. Óriási a felelősségünk abban, hogy minél több fiatal mozogjon, sportoljon, és az a legfőbb cél, hogy a sport által jobb emberekké váljanak – fogalmazott Kubatov Gábor.

Mocsai Lajos: mozgás nélkül bajban lesz a nemzet

A záró előadást Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora tartotta. Elöljáróban elmondta, az atlétikai csarnok gázszivárgás, majd az azt követő robbanás miatt égett le, a szándékos gyújtogatás kizárt és volt biztosítása az egyetemnek.
– A TF szíve a csarnok volt, ami két óra alatt megszűnt létezni a pusztító tűzben – fogalmazott Mocsai Lajos. Kiemelte azonban, hogy minden rosszban van valami jó, hiszen így felgyorsulhat a TF rekonstrukciója. Elmondta, a kormány előtt van az a terv, ami alapján egy 60 ezer négyzetméteres, lefelé két emelet, felfelé hat szintes, fedett kézilabda-, kosárlabda-, jégkorong-, röplabda- és focipálya épül, amiben helyet kap egy atlétikai szint is. Ha ez megvalósul, a TF a világ tíz legkorszerűbb, ezen a szakterületen működő egyeteme közé zárkózhat fel, ahol a sportoktatás mellett magas szintű sporttudományos munka is folyik majd.

Mocsai Lajos megköszönte az itteniek segítségét (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Mocsai Lajos megköszönte az itteniek segítségét (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Mocsai tudományos szintű előadásában beszélt a jelenlegi magyar gyerekek egészségügyi helyzetéről is. Egy három megyét és 1800 gyereket érintő felmérés szerint

a diákok 40 százaléka egyensúlyzavaros, 60 százaléka koordinációzavaros, 50-60 százaléka ízületileg instabil, míg 40 százalékuk gyógytestnevelést igényel. És mindez nem középiskolások, hanem általános iskola 1-4 osztályába járó gyerekek. Kiemelte, hogy a 8-12 éves korban elvégzett aktív sport folytán 50 éves kor fölött 50 százalékkal csökkenthet a szívinfarktus előfordulása.

Arra figyelmeztetett, ha ebben nem lesz sürgős, össztársadalmi előrelépés, Magyarország az eddiginél is komolyabb bajban lesz az egészség terén, pedig annál nincs fontosabb tényező.

A konferencia a Testnevelési Egyetem megsegítésére szerveződött, amit az egyetem rektora nem győzött megköszönni a szervezőknek.
– Ez a hihetetlen ambíció, lelkesedés, a vidéki emberek tiszta sport szeretete és segítőkészsége amit itt tapasztaltam megható és tiszteletre méltó. Ezzel a konferenciával azonban végső soron nem csak mi, a TF-en dolgozók nyertünk, hanem ez a térség is. Hiszen olyan szellemi potenciál gyűlt itt most össze, olyan sportembereket és olyan előadókat nyertek meg a szervezők, amik az itteni értékrendet is előre viszik. Már ezért megérte megszervezni a konferenciát, és boldog vagyok, hogy itt lehettem – fogalmazott Mocsai Lajos.

Diákok is követték az eseményeket (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Diákok is követték az eseményeket (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

A jótékonysági sportkonferencia alatt már gyűltek az adományok. Emellett minden itt lévő sportoló, és több országos klub, egyesület és egyéni sportember ajánlott már fel relikviákat, amit az adományozók között sorsolnak majd ki december közepén. dr. Hegedűs Csaba egy táskányi relikviát hozott, míg Kubatov Gábor a Groupama Aréna átadásakor elkészített 30 mez utolsó darabját hozta el a szervezőknek.

A szervezők adományokat is várnak a jótékony cél érdekében. A felajánlásokat a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, Unicreditbank Hungary ZRT-nél vezetett 10918001-00000081-29530068 számú számlájára várják. A közlemény rovatban kérik feltüntetni: Összefogás a sportnevelés töretlenségéért. Aki legalább 5000 Ft-ot adományoz, azok között élsportolók és sportklubok által felajánlott relikviákat sorsolnak ki. A befolyt összeget a TF egyik alapítványának juttatják el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.