- hirdetés -

Még egy hónapig bárkinek lehetősége van a helyi Építési Szabályzattal kapcsolatos egyéni módosítási igényét benyújtani. Decemberig kérheti akár ingatlana övezeti átsorolását is, ha például vállalkozást szeretne indítani.

Folyamatban van Orosháza Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének módosítása, amiről legutóbbi ülésén tárgyalt a képviselő-testület. Ebbe a két dokumentumba építik bele a következő 5 év nagyszabású városi fejlesztési terveit, de helyet kaphat benne bármely magánszemély hasonló igénye is.

De miért is fontos ez a két dokumentum? – tettük fel a kérdést a városi főépítésznek.
– A helyi építési szabályzat megállapítja a helyi építési követelményeket, jogokat és kötelezettségeket. Az eljárás során lehetőség van Orosháza lakosságának, gazdasági társaságoknak, hogy saját tulajdonú ingatlanjaik szabályozási előírásainak módosítását kérjék. Ezen kérelmeket a tervezési folyamat során bíráljuk el – mondta Novák Péter városi főépítész.

Aki például EU-s pályázaton indul, és fejlesztené, bővítené vállalkozását, annak bizonyos esetekben szükséges, hogy gazdasági, szolgáltató övezetben legyen a tervezett beruházás helyszíne. Ha valakinek ez kell vállalkozása fejlesztéséhez, akkor kezdeményezheti, hogy vizsgálják felül az ingatlana övezeti besorolását. De az is gyakori, hogy az épületek funkcióváltása miatt, az új használatnak megfelelő övezeti besorolást kér az ingatlan tulajdonosa.

Az összes határidőre beérkező kérelmet megvizsgálják, szakmailag véleményezik. Amelyik megfelel a kritériumoknak, arról a képviselő-testület tagjai a decemberi ülésen döntenek.
– Ekkor dől el, hogy a beérkezett kérelmek közül melyek mehetnek további, részletesebb vizsgálatra, és ha ott is megfelelnek, bekerülhetnek az építési szabályzatba. A végleges dokumentum 2016 őszére készülhet el, és 5 évig lesz érvényben – fogalmaz Novák Péter.

A magánszemélyek által beadott módosítások mellett természetesen bekerülnek majd a tervezett városi nagy projektek is. Orosháza több mint 6 milliárd forintos pályázati tervet készít elő a következő uniós pénzügyi ciklusra, ebből terveznek többek között élményelemekkel tanösvényt, kerékpárutat, és energetikai felújításokat is.

A javaslatokat 2015. december 10-ig lehet benyújtani az Orosházi Polgármesteri Hivatal I. emelet 10-es irodájában személyesen, vagy a novak.peter@oroshaza.hu e-mail címre, Orosháza város főépítészének címzett kérelem formájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.