- hirdetés -

Az érintett tanulók 72 százaléka kérte az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást Orosházán, aminek első részletét már megkapták a hetedikes lányok.

Orosházán a térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást 2015/2016. tanévben 106-an igényelték, a jogosultak 72 százaléka. Az elmúlt tanévben 75 százalék, azaz 110 tanuló kérte a védőoltást – tudtuk meg a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályától.

A védőoltások első részletét már októberben megkapták a tanulók, a második oltást jövő áprilisban adják be. A két-oltásos séma azonban csak a 15 év alatti serdülőknél megfelelő, viszont oltásra jogosult az adott oktatási intézmény azon tanulója is, aki betöltötte a 15. életévét, és az általános iskola 7. osztályát a 2015/2016-ös tanévben végzi. Számukra 3 oltás szükséges a megfelelő védettség kialakítása érdekében, az első oltást követő 1 hónap múlva a második, majd az első oltást követő 6 hónap múlva a harmadik. A méhnyakrák elleni védőoltás kampányoltás, tehát iskolai osztályhoz kötött, ezért aki 7. osztályban nem kéri, a későbbiekben már nem lesz jogosult a térítésmentes oltásra.

Országos adatokat tekintve átlagosan tízből 8 szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes oltást. Szeptember 11-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek. A védőoltás iránti érdeklődés az előző évhez hasonlóan nagy volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.