- hirdetés -

1965. november 7-én kigyulladt a Petőfi Művelődési Ház. Az 50 évvel ezelőtt történt tűz az épület Kossuth Lajos utca felőli tetőszerkezetén pusztított.

A művelődési házban november 7-én, vasárnap hajnalban tűz ütött ki, ami az épület Kossuth Lajos utca felőli tetőszerkezetét érintette, az oltásában a helyi tűzoltók mellett békéscsabai, szentesi, mezőkovácsházi, tótkomlósi lánglovagok is segítettek. A mentésben részt vettek a honvédség, a rendőrség és a munkásőrség alakulatai, valamint civilek is.

A felső tetőszerkezet oltásával egyidejűleg megkezdődött a berendezési tárgyak mentése is, melyek mintegy 95 százalékát sikerült biztonságba helyezni – olvasható a tűzről szóló hír a városi könyvtár jóvoltából rendelkezésünkre bocsátott egykori Orosházi Hírlapban.

Az akkori Orosházi Hírlapban megjelenő, tűzről szóló írást kattintás után el lehet olvasni a könyvtárosok Múltidéző blogján.
Az akkori Orosházi Hírlapban megjelenő, tűzről szóló írást kattintás után el lehet olvasni a könyvtárosok Múltidéző blogján.

A tűz keletkezésének vizsgálatát végző szakhatóságok megállapították, hogy a tüzet korábbi műszaki építési hiba okozta; ugyanis a kémény egy fagerenda mellé épült, amely állandóan hőt kapott, s már valószínű, korábban izzásba jött. A tűz után ideiglenesen az Ifjúsági Házban és a város általános, valamint középiskoláiban kaptak helyet a különféle szakkörök és művészeti csoportok.

A város vezetősége intézkedett a kultúrház Kossuth Lajos utca felőli, használhatatlanná vált részének sorsáról is. A tűz által elpusztított szárny lebontása mellett döntöttek, hisz az újjáépítése tetemes költséget emésztett volna fel. A művelődési ház sértetlenül maradt szárnyában: a színházteremben, s más kisebb helyiségekben zavartalanul folyt tovább a munka, nem maradt el színházi előadás, sem hangverseny.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.