- hirdetés -

Évente akár több tízezer forintot takaríthatunk meg olyan tudatos döntésekkel, mint például a hagyományos izzók ledes változatra történő cseréje, vagy a napelemes rendszer használata. Van még néhány ötletünk a takarékossági világnap apropóján.
Évtizedekkel ezelőtt, 1924-ben kezdeményezték egy nemzetközi pénzügyi konferencián, hogy október utolsó munkanapját takarékossági világnapként tartsák számon. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek a takarékoskodás fontosságára és lehetőségeire igyekeznek felhívni a figyelmet. Orosháza is évek óta nagy figyelmet fordít az energiatakarékosságra. Városunk 2011-ben az akkori fejlesztésekért és a napenergia hasznosítási terveiért különdíjban részesült a Napkorona Bajnokságon. Tavaly pedig több közintézményre napkollektorokat helyeztek ki, ezzel csökkentve energiaköltségeiket –így például a polgármesteri hivatal, a Táncsics gimnázium, a Vörösmarty iskola és a művelődési központ épületének tetején van napkollektor.

Napkollektorok a Vörösmarty általános iskola tetején
Napkollektorok a Vörösmarty általános iskola tetején

A cégek is élnek az adódó lehetőségekkel, a Kárai Trans Kft. például idén fejlesztette telephelyét ezzel a megújuló energiát előállító rendszerrel. Ezek a korszerűsítések több millió forint értékű beruházások, melyeknél otthonainkban olcsóbb praktikákhoz is folyamodhatunk. Van, aki úgy igyekszik csökkenteni a rezsiköltségét, hogy a lakásban nem égeti feleslegesen a lámpákat. Van, aki úgy, hogy energiatakarékos hűtőt vásárol, és van aki úgy, hogy kisebb teljesítményű égőket használ.

Ha otthonainkban ledes izzókra cseréljük a hagyományos izzókat, évente akár több tízezer forintot is megspórolhatunk. Ha összegszerűleg érdekel, hogy ezzel az egyszerű megoldással éves szinten mennyit tudsz megspórolni, kattints ide.

Íme még néhány kiadást csökkentő tipp:

  • fogmosáskor, hajmosáskor és mosogatáskor ne folyassuk folyamatosan a vizet, csak annyi vizet használjunk, amennyire valóban szükségünk van
  • a csöpögő csapokat lehetőleg azonnal javítsuk, vagy javíttassuk meg
  • rendszeresen olvasszuk le a fagyasztószekrényt, ugyanis minél vastagabb a jégréteg, a készülék annál több energiát fogyaszt
  • lehetőleg hőszigeteljük otthonainkat, hogy kevesebb energiát használjunk a fűtéshez
  • bevásárláskor érdemes listát írni, hogy csak a szükséges dolgokat vegyük meg, így elkerülhetjük a felesleges kiadásokat
  • ügyeljünk arra is, hogy az akciós termékekből, ha vásárolunk, csak annyit vegyünk, amit rövid időn belül fel, vagy el tudunk használni, hogy a spórolás ne pazarlással végződjön
  • ne dobjunk ki valamit, csak azért mert régi, hiszen át lehet alakítani
  • friss és megbízható forrásból származó hazai termékeket olcsóbban vásárolhatunk meg például a szatyorboltban, ahol online rendelhetünk. Ennek egyik előnye, hogy így kevesebb hulladék keletkezik, hiszen a megrendelések alapján csak azt a mennyiséget biztosítják, amit megrendeltek a vevők.

A takarékosság fontos, nem csak a pénztárcánk miatt, hanem például ökolábnyomunk csökkentése érdekében. Spórolni sokféleképpen lehet. További hasznos tanácsokat találsz például itt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.