- hirdetés -

A gádorosi Idősek Otthona korszerűsítési munkálatai végeztével, ünnepélyes keretek között adták át a megszépült épületet október 26-án.

Több, mint két évtizede nem volt jelentős felújítás a ma 32 fő elhelyezését biztosító szociális intézményben, most 74, 38 millió forint vissza nem térítendő uniós forrásból újították fel – tájékoztatott az önkormányzat PR szervezete.

Izgalmakkal teli nap keretében élhették át a lakók az avatót. Az ünnepség keretében a köszönet szavait is tolmácsolták a jelentős változásért. Maronka Lajos, a nagyközség polgármestere azt hangsúlyozta: a gádorosiak törődnek az idősekkel, a projekt nyújtotta lehetőséget azért használták ki, hogy méltó környezetet tudjanak biztosítani az otthon lakóinak.

Az intézmény 1992 óta működik Idősek Otthonaként, 2000-ben bővítették, azóta 32 fő elhelyezésére nyújt lehetőséget. Ám ilyen körülményeket sosem tudott kínálni a telt házzal működő otthon. Az épület állagmegőrzése érdekében, valamint az ápolási színvonal tárgyi feltételének megteremtéséhez, 2012-ben a fenntartó települési önkormányzat a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében pályázott, sikerrel. A beruházás során a régi nyílászárókat cserélték, megtörtént a hőszigetelés, tetőjavítás.

– Az Európai Unióban és Magyarországon is törvény írja elő a fogyatékkal élő emberek (mozgáskorlátozottak, értelmi fogyatékosok, látás- és hallássérültek) közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítását – emlékeztetett az avatón Bencsik Sándorné intézményvezető.

Ennek jegyében alakították ki a két akadálymentes mosdót és szobát, ami megkönnyíti az ápolást, valamint a szintén akadálymentes feljárót és parkolót. Terasz teszi szebbé az épület bejáratát, bent megszépültek a folyosók burkolatai, új a társalgó, a teakonyha és az internetes sarok is, amit a lakók örömmel vettek birtokba. Megérdemelten, hiszen a munkálatokat is türelemmel viselték.

A gyengénlátók közlekedését segíti a padlón kialakított, valamint a falra festett vezetősáv. Az épületben a felszerelt kapaszkodók segítik a mozgásukban korlátozott ellátottakat. Az ún. indukciós hurok az új társalgóban a hallókészülékkel élőknek a szóbeli információhoz való hozzáférés megkönnyítését jelenti. A mozgáskorlátozott mosdókban és három szobában mostantól a nővérhívó az idősek biztonságérzetét növeli.

Eszközbeszerzésük keretében került új bútor az ebédlőbe, társalgóba, teakonyhába. Betegágyakat, ruhás- és éjjeliszekrényeket, irodatechnikai eszközöket vásároltak. A mosoda kialakítását önerőből, az önkormányzat támogatásával valósították meg.

A kivitelező az orosházi Iványi Építőmester Kft. volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.