- hirdetés -

Az elmúlt időszak esős időjárás miatt késik a betakarítás, valamint az őszi talajmunkák és a vetés is.

Az elmúlt hetekben Orosházán és környékén 100 millimétert meghaladó csapadék hullott. Emiatt késnek az őszi munkák a földeken. – A napraforgó kivételével – melynek jelentős részét betakarították -, a kukoricának csupán a felét sikerült begyűjteni, száradnia kellene. Nagyobb bajban vannak azok a gazdák, akik szóját vetettek, mert annak betakarításához mindenképpen hosszabb ideig tartó száraz időszak szükséges.

És ami még nagy probléma, hogy a felázott talaj nem teszi lehetővé a talajelőkészítési munkák végzését a vetéshez. Az őszi mélyszántásról pedig most még nagyon ne is gondolkodjunk – tájékoztatott Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke. Hozzátette, a belvíz Orosháza környékén nem okoz gondot, az elvetett repce számára viszont kedvez ez az időjárás – ezért az állomány igen jól néz ki.

Ilyen talajállapot mellett nem lehet dolgozni (Fotó: Rajki Judit)
Ilyen talajállapotok mellett nem lehet dolgozni (Fotó: Rajki Judit)

Az őszi árpa elenyésző hányada van a földben, ami szintén problémát jelent, mert azt jó lett volna szeptember végén, október első napjaiban elvetni. A búza pedig most volna esedékes. A szakember elmondta, ha egyre későbbre tolódik a vetés, akkor nem lehet jó minőségű munkát végezni a megfelelő tőállomány beállításhoz, nem beszélve arról, hogy az időjárás nehézségei miatt némi plusz vetőmagra is szükség lehet.

– Ha így haladunk, megismétlődhet az 1992-es évben történtek – akkor is hasonlóan csapadékos volt az ősz. A gazdák csak szórva vetéssel tudták elvetni a búzát, ami egy egyszerűbb talajbedolgozási munkát von maga után, és előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő a tőállomány, az állománysűrűség – emelte ki Horváth József.

Bár a csapadék megszűnt, a reggeli ködös, nyálkás időszak sem viszi előrébb a gazdákat, hisz ez fenntartja a talaj nedves állapotát. Amint kedvezőbbé válnak a feltételek, gőzerővel látnak hozzá a munkákhoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.