- hirdetés -

A rossz idő ellenére sokan kilátogattak szombaton arra az ingyenes rendezvényre, melynek Gellértegyháza adott otthont.   Orosházán kívül Battonyától Nagymágocsig több városból érkeztek az érdeklődők.

Közel tíz különböző programmal várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A különböző kézművesek vezetése mellett lehetőség volt például arra, hogy a gyerekek fából kardot készíthessenek, gyertyát önthessenek vagy megtapasztalhassák a kovácsmesterség szépségét. Olyan foglalkozásokkal kötötték még le a figyelmüket, mint a gyöngyfűzés vagy a gyapjú és a szappanos víz elegyéből történő labdakészítés. Mindemellett a kisebbeket a témához illő színezéssel is várták, a nagyobbak pedig a 15-16. századi írásmódot gyakorolhatták.

– Szuper. Éppen itt beszéltük a kézművesekkel, hogy rég volt ilyen rendezvény, ahol egyszerre ennyien vannak. Ilyenkor szokták mondani, hogy a készülődés megérte – összegezte a családi napot Andrékó Pálné, aki a szalmából és gyékényből előállítható játékok készítését vezette, melyet szintén nagy érdeklődés kísért.

Lányok is tanulhatták a kovácsmesterséget (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Lányok is tanulhatták a kovácsmesterséget (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A rendezvény helyszínválasztásának okára korábban már utaltunk, mellyel kapcsolatban Rózsa Zoltán múzeumigazgató hozzátette:
– Már a szervezéskor azt tapasztaltuk, hogy az idő egyre inkább romlik, ezért olyan nagyobb fedett helyet kellett keresnünk, ahol azokat a programokat, amiket erre a rendezvényre megálmodtunk, meg tudjuk valósítani – emelte ki.

Így esett a választás Gellértegyházára. A szombati esemény a Szántó Kovács János Területi Múzeum szervezésének köszönhetően jött létre, melyen a középkori hangulatot a korszakhoz illő zenével és ételekkel még inkább fokozták.

A múzeum igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a családi nap egy programsorozat szerves része, ami a következő évben többek között azzal a minitárlattal fog folytatódni, melynek anyagát abból a több ezer tárgyból álló régészeti leletekből választják ki, amiket korábban a fémkeresők találtak meg a késő középkori marhahajtó útvonalakon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.