- hirdetés -

A csatkai zarándoklaton mintegy ötven roma vett részt városunkból. A népszerű búcsúhelyen található Mária-szobornak minden évben ruhát adományoznak, idén Orosházáról érkezett ruhába öltöztették a kegyszobrot.

Orosházán készült ruha került a kegyszoborra (Fotó: RNÖ)
Orosházán készült ruha került a kegyszoborra (Fotó: RNÖ)

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat(RNÖ) közreműködésével 42 roma nemzetiségű vett részt szeptember elején a csatkai zarándoklaton. A korabeli feljegyzések szerint – bár a csatkai kút vizét korábban is szentként tisztelték – első ízben 1792-ben történt csodálatos gyógyulás: egy vak férfi nyerte vissza a látását. 1862. augusztus 21-én egy zarándoknak megjelent Gábriel angyal és azután Szűz Mária, aki kijelölte a kápolna helyét. Ez a ferences rendi szerzetes telepedett meg a kút mellett. Nagy zarándoklat vette kezdetét a csoda hírére, és további hihetetlen gyógyulások nyomán Csatka-Szentkút búcsújáró hely lett. A legenda szerint a víz a bénulásokat és lábfájásokat hatékonyan gyógyítja.

Simondán Gusztáv RNÖ elnök elmondta, a magyar mellett német nyelvű miséket is tartanak Csatkán. Sőt, miután a hívő cigányság búcsújáró helye lett, cigány nyelvű prédikációk is hallhatók. A roma zarándokok óriási gyertyákat, hatalmas virágcsokrokat visznek Szűz Máriának, amiért cserébe vizet vehetnek magukhoz a szent kútból. A búcsú emellett találkozóhellyé is vált. A kegyes adományok közül kiemelkedő az a pompás palást, melyet Széchenyi Katalin grófnő adományozott a Mária-szobornak. Csupán tiszteletét akarta így kimutatni, avagy valamely imáját hallgatta meg a Szűzanya? Mindenesetre ő volt az első, aki ruhát adományozott a kegyszobornak.

Az azóta eltelt bő kétszázötven év során szokássá vált Mária öltöztetése, illetve ruhával való megajándékozása. Mára a kegyszobor ruhatára közel háromszáz tételből áll. Volt, aki csodás megszabadulásáért, volt, aki gyógyulásáért adományozott palástot a szobornak.

– Idén májusban felvettük a kapcsolatot Tóth Zoltánnal a Csatkai Mária Kegyhelyért Alapítvány elnökével, mivel mi szerettünk volna ruhát adományozni a Szűzanyának. Az a hatalmas megtiszteltetés ért bennünket, hogy jómagam és családom ajándékozhattuk meg Szűz Máriát. A búcsúra ebbe a ruhába öltöztették a Szűzanyát – tájékoztatott Simondán Gusztáv.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.