- hirdetés -

Hiszen 2005 óta szeptember 30-át a népmese világnapjaként tartják számon. Bizonyára sokak arcára mosolyt csal a magyar népmesék jellegzetes dallama vagy egy karakteres figurája. A mesék hatását azonban talán már kevesebben ismerik…

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy piciny falu, amit Kisbaconnak hívtak. Egy napon ebben a kicsiny faluban született egy fiú. Ez a nap 1859. szeptember 30-ára esett. A fiúgyermeket pedig Benedek Eleknek hívták és a mese egész életén át végigkísérte. Mikoron a fiú felcseperedett, népköltészeti alkotásokat kezdett el gyűjteni. A mesék csak gyűltek és gyűltek, mindeközben Elek meséket is fordított, gyermeklapot indított és szerkesztett, míg egy napon megjelent hatalmas gyűjteménye, a Magyar mese és mondavilág öt kötete. A mesének azonban itt még közel sincs vége

Benedek Elek gyermekirodalom terén végzett aktív munkássága korunkra is hatással van. Ezt bizonyítja egyrészt az a momentum, hogy a Magyar Olvasástársaság 2005-ben Benedek Elek születésnapjához kapcsolódva első alkalommal rendezte meg a népmese világnapját, ami azóta mára már hagyománnyá vált.

Ma, szeptember 30-án tehát a népmese világnapját ünnepeljük.

A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a tiszteletet érdemlő népmese életünkben betöltött fontos szerepére, biztosítva ezzel a népmesék fennmaradását. Másrészt ezek a mesék az iskolai tananyag részét is képezhetik.
– Nagyon sok iskolában kötelező vagy ajánlott olvasmányként tartják számon a Vuk és a Tüskevár mellett Benedek Elek: Szélike királykisasszony című mesegyűjteményét. Ezzel is közelebb hozzák a gyermekekhez a meseirodalom, valamint az irodalom világát – hangsúlyozta Jeszenszky Ákosné Fáber Marianna, az orosházi IQ Könyvesbolt üzletvezetője. – Ha otthon, illetve az iskolákban a gyerekek többet foglalkoznak az ilyen könnyedebb olvasmánnyal, ez elvezethet odáig, hogy magát az olvasást és az irodalmat is megszeressék és a későbbi életük során is igényeljék a könyveket – tette hozzá.

Először jönnek a képes mesekönyvek, amik fejlesztik a gyerek fantáziáját (Fotó: Rajki Judit)
Először jönnek a képes mesekönyvek, amik fejlesztik a gyerek fantáziáját (Fotó: Rajki Judit)

A mese(olvasás), illetve a mesekönyvek szerepéről, hatásairól már mi is írtunk az olvasás világnapján. Most is fontos megemlíteni, számos előnye lehet annak, ha gyermekünknek mesét olvasunk, illetve ha később ő maga is olvassa azokat.
– Pozitív hatással van a gyermek lelki-, szellemi fejlődésére. Gyermekkorban ugyanis ezekből a mesékből ismerik meg, tanulják meg a különféle jellemrajzokat, karaktereket és az alapvető dolgokat. A számtalan mesehős által közvetített tulajdonságoknak nagyon nagy szerepe van többek között a jó példára nevelésben. Továbbá azok, akik többet olvasnak, nyilván sokkal nyitottabbak és sokkal tájékozottabbak lesznek. Így idősebb korban könnyebben tudnak majd eligazodni a nagyvilágban, és a hétköznapok sűrűjében – fogalmaz Jeszenszky Ákosné Fáber Marianna.

Előbb a képek, utána a szöveg fejleszt

Az olvasás mindemellett elősegíti a szövegértést is, hiszen az egyszerű mesekönyvektől az egyre nehezedő olvasmányok felé haladva lépésről lépésre fokozatosan változnak a könyvek szerkezeti felépítései és nehezednek a szövegei. Előbb egy kis szöveg és számtalan illusztráció tárul a gyerekek elé, majd lassacskán egyre több szöveg és kisebb, kevesebb képi megjelenítés színesíti a könyveket, míg végül a kép teljesen eltűnik, s a kisregények, illetve komolyabb regények világában a gyerekek a képi megformálás terén már csak saját képzelőerejükre támaszkodhatnak.
– A mesék ezáltal a képzelőerőt, a kreativitást is fejlesztik. A gyermek saját maga képzeli el, ragadja meg képileg mindazt, amit éppen hall vagy olvas – tette hozzá Marianna.

Később kevesebb lesz a kép, és egyre több a szöveg (Fotó: Rajki Judit)
Később kevesebb lesz a kép, és egyre több a szöveg (Fotó: Rajki Judit)

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az üzletvezető tapasztalatai szerint mennyire keresettek napjainkban a népmesék.
– A klasszikusnak mondható magyar népmesék igen keresettek, hiszen ezekben a magyar kultúra és a hagyományok elevenednek meg. Örömmel tölt el, hogy a népmesék nincsenek elfeledve, ott vannak a pillanatnyilag nagyon is divatos mesekönyvek és sztárfigurák, az Agymenők vagy a Minyonok mellett. A modernebb mesék iránti kereslet hullámzónak mondható, míg a népmesék tekintetében mindez egyenletesebb tendenciát követ. Valószínűsítem, ennek az az oka, hogy a szülők, nagyszülők még nem felejtették el, hogy az igazi élményt a gyerekek számára a gyűjteményes mesekönyvek nyújtják, ezért az ilyen kötetekből szívesen olvasnak fel gyermekük, unokájuk számára – mondta az üzletvezető.

Mindezek fényében nem árt, ha ügyelünk arra is, hogy gyermekünk milyen meséket halljon, olvasson, vagy éppen lásson. Hogy ők is továbbadják majd gyermekeinknek az olvasás szeretetét.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.