- hirdetés -

A kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb értékben gazdát cserélő áruja – ez nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a világon naponta több millióan fogyasztanak kávét a nap valamely szakaszában. Ma van a kávé világnapja.

Hányszor halljuk akár otthon, akár a munkahelyen, hogy „megyek, iszom egy kávét…” Valaki azért issza, mert úgy érzi, enélkül nem indulhat a napja, valaki azért, hogy újult erővel tudjon belevágni a következő feladatba, és valaki azért, mert egész éjszaka a másnapi vizsgájára kell tanulnia. Mindegyikük a serkentő, élénkítő hatása miatt választja ezt a különleges fekete nedüt. Van, aki cukorral issza, van, aki anélkül, van, aki tejet is tesz bele, és van, aki csak úgy „simán” szereti. Jó kávét főzni szinte már-már tudomány. Különösen fontos ez ma, szeptember 29-én, ami a legtöbb országban a kávé világnapját jelenti, de van, ahol október elsején ünneplik a kávét.

Ennek apropóján egy csésze fekete felett beszélgettünk Csiszár Bélával, az orosházi Caffé Sempre üzletvezetőjével, akitől megtudtuk, mi is valójában a kávé.

Egy csésze fekete igazán jól tud esni (Fotó: Rajki Judit)
Egy csésze fekete igazán jól tud esni (Fotó: Rajki Judit)

– A kávé gyakorlatilag egy cseresznyejellegű növény, amit mi ismerünk, fogyasztunk, az a cseresznyemag lepörkölve, ledarálva, ebből készítünk kávét — hangsúlyozta Csiszár Béla. — A kávéfajták közül a leginkább ismert az Arabica és a Robusta. Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robustát. Jó hír a kávéínyenceknek, hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele, harmada a Robusta koffeintartalmának. A Robusta kávét az Arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesernyés íze miatt, emiatt olcsóbb is. Az olcsó, áruházi kávékínálat döntő többsége kizárólag Robusta kávéból áll, mégsem szabad ezt a fajtát teljesen leírni, a jól pörkölt Robusta babkávét Arabica fajtákkal keverve (10-15%-ban) ugyanis kiváló keverékek készíthetők — mondta el az üzletvezető.

Honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű eszpresszót iszunk?

— Egy jól elkészített eszpresszónak a tetején az ún. crema „tigris-mintás”, azaz világosabb és sötétebb árnyalatú. Ez a krémes rész előbb egy kicsit megtartja, majd lassan átengedi a cukrot, azonban a cremanak kevergetés után is záródnia kell — emelte ki az üzletvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy az eszpresszó néven ismert 30 ml-nyi kávéitalt úgy állítják elő, hogy a 7-11 mg kávéból egy arra alkalmas géppel min. 9 bar nyomás mellett kb. 25 másodperc alatt 93-97 fokon főzik le.

Mi befolyásolhatja a kávé ízét?

— Számos dolog. Az íz függ például a termőhely adottságaitól, a kávé fajtájától, az elkészítés módjától és a pörkölés mértékétől. A pörkölési fokozatokkal különböző ízeket lehet kihozni a kávéból. Minél jobban megpörköljük a kávét, annál jobban kiérződik az étcsokoládés, karamelles, mogyorós aroma. Minél kevésbé pörköljük meg a kávét és minél világosabbra hagyjuk, annál inkább megmarad a gyümölcsösebb ízvilága.

Ha otthon is szeretnénk minőségi kávét inni, akkor érdemes szem előtt tartanunk, hogy pörköltkávénak árt a levegő, a nedvesség, a szobahőmérsékletet meghaladó magas hőmérséklet és a fény is.

150929_tamogato_caffe_sempre

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.