- hirdetés -

A megye összes minősített mentőszervezete gyakorlatozott a hétvégén, így a Körös Mentőcsoport és a Dél-Békés Mentőcsoport is, soraikban orosháziakkal.

Szeptember 26-án tartotta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a minősített mentőszervezetek összevont törzsvezetési- és terepgyakorlatát. Békés megye valamennyi minősített önkéntes mentőszervezete bekapcsolódott a feladatok végrehajtásába, így a Körös, a Körös-Kondor, a Titán, a Vidra , a Sárrét, a Gyulai, a Pelikán és a Dél-Békés Mentőcsoport tagjai is részt vettek a gyakorlaton.

Doboz-Szanazugban és Gyulán árvízi védekezési és kutatási, mentési feladatok vártak az önkéntesekre. A feltételezés szerint több ember eltűnt, néhányan az ártéren, mások a tavon, miközben a Kettős-Körösön a legnagyobb vízállást megközelítő árhullám közeleg. Elrendelték a mozgósítást, az önkéntesek a hivatásos tűzoltók munkáját a speciális képességeikkel segítették.

– Az önkéntesek időt, energiát nem sajnálva sietnek a bajba jutottak segítségére és egészítik ki a hivatásos erők munkáját, függetlenül attól, hogy hőség van-e, vagy kemény hideg, esik-e az eső, vagy fúj-e a szél, ezért pedig köszönettel tartozunk nekik – emelte ki Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, megyei igazgató.

dr. Sin Zoltán Sirály nevű kutyájával talált sérültet az ártéri erdőben (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián/Körös Mentőcsoport
dr. Sin Zoltán Sirály nevű kutyájával talált sérültet az ártéri erdőben (klikk a képre)
Fotó: Melega Krisztián/Körös Mentőcsoport

– Az összevont gyakorlat nóvuma, hogy annak minden egyes mozzanatát önkéntesek irányítják, akik mellé megfigyelőként hivatásos állományúakat rendeltek és ellenőrző csoport nézi, szakszerű-e a munkavégzés – tette hozzá Haskó György tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő.

A feladatok között szerepelt személykeresés az ártéri erdőben, tóba csúszott autó kiemelése és túlélők utáni kutatás búvárokkal a tóban és az Élővíz csatornában. Az önkéntesek gyakorolták a jászolgát építését és egy speciális mobilgát felállítását is.

A Körös Mentőcsoportnak több orosházi önkéntes is tagja. A kutyások a Körös folyó erdős, bokros árterében kerestek eltűnt személyeket, majd megtalálás után átadták őket az egészségügyieknek. A média komponens tagjai szintén orosháziak, ők a gyakorlat minden mozzanatát rögzítették.

Az orosházi járásban a Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS) a kijelölt önkéntes szervezet, a gyakorlaton a logisztikai és az egészségügyi egységgel vettek részt. A mentőcsoport civil vezetője, Simonka György országgyűlési képviselő is jelen volt a gyakorlat zárásán, ahol kiemelte: fontos az önkéntesség, hiszen segíteni kell azokon, akik elesettek, vagy bajba kerültek, a mentőcsoportok tagjai pedig éppen ezt teszik, önzetlenül segítenek másokon, amiért minden dicséretet és köszönetet megérdemelnek.

A katasztrófavédelem oldalán ide kattintva bővebben is lehet olvasni a gyakorlatról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.