- hirdetés -

A kormány tavaly döntött úgy, hogy ingyenesen biztosítja a 7. évfolyamra járó lányok humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltását. Az oltás nem kötelező, de ajánlott. Az ingyenes védőoltás idén is jár.

A védőnők a tanév kezdetekor eljuttatták a szülőknek a nyilatkozatokat, amiket szeptember 11-ig kellett kitölteni és leadni. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes. Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amely a sejtekbe beépülve megváltoztathatná azok működését.

Az Orosházi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete és Mezőkovácsházi Kirendeltsége illetékességi területén tavaly az érintett korosztály 81 %-a igényelte az oltást. A vakcina azonban nemcsak e korosztály számára javasolt: kortól függetlenül minden nő számára ajánlják a megelőzés ezen formáját, hisz a védőoltás 93 százalékban képes megelőzni a méhnyakrák kialakulását, mely a nők körében a második leggyakoribb halálok a mellrák után. A szakemberek hangsúlyozzák, fontos, hogy 25 éves kor fölött legalább háromévente elmenjenek a nők rákszűrésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.