- hirdetés -

A szerencsejátékok veszélyeire hívja fel a figyelmet a Családok Átmeneti Otthona által, az általános és középiskolások körében indított program.

Játék határokkal elnevezéssel az Ökumenikus Segélyszervezet 2012-2014 között egy komplex modellprogramot valósított meg a játékszenvedély megelőzése és kezelése céljából a segélyszervezet debreceni Szociális és Fejlesztő Központjában. Célja az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás korosztályú fiatalok figyelmének felhívása a szerencsejáték veszélyeire iskolai előadások, osztályfőnöki órák, kortársképzés és szemléletformáló klubfoglalkozások keretében.

Már gyerekkorban kialakulhat a jatekfüggőség
Már gyerekkorban kialakulhat a játékfüggőség

A segélyszervezet által működtetett orosházi Családok Átmeneti Otthona égisze alatt a program városunkban is elindul, az intézmény két munkatársának: Virányi Barbara gyermekpszichológus és Kaufmann-né Kun Nóra családgondozó, pedagógus közreműködésével.

– A Táncsics gimnázium, a Székács evangélikus iskola és az SOS gyermekek érintett korosztályára számára, azaz a 7., valamint a 9-10. osztályosok körében tartunk rendhagyó osztályfőnöki órákat és klubfoglalkozásokat. A program interaktív, a fiatalok részvételével zajlik, és csak azok vesznek részt benne, akiknél előzetesen a szülő engedélyezte ezt. Ugyanakkor a szülők is bátran fordulhatnak hozzánk kérdéseikkel. Mindenképpen egy újszerű program, mely elsősorban az interneten terjedő szerencsejátékok veszélyeiről szól, hisz ez napjainkban kevésbé érintett téma – emelte ki Virányi Barbara.

A egyéves program szeptemberben indul, melyet nyáron egy kortárssegítő képzés előzött meg, amit a Mi-Értünk Egyesülettel közösen tartottak, 10 fiatal bevonásával. Ők akár segítői is lehetnek majd a program népszerűsítésében. Hazánkban alig van olyan kezelőhely, ahová szerencsejáték-függő személyek specifikus ellátásért fordulhatnak, s alig találunk olyan szervezeteket, programokat, amelyek e veszélyre figyelmeztetnék a fiatalokat – így mindenképpen meghatározó program lesz az orosházi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.