- hirdetés -

A világbajnoki ezüstérem után szinte pihenő nélkül állt rajthoz több számban is Homonnai Luca a hazai bajnokságban. Gyorsan begyűjtött három első helyet, és az is kiderült, marad a Homonnai-Janics páros.

Az augusztus 20-23 közötti kajak-kenu világbajnokságot immár nemcsak magyarként, hanem orosháziként is érdemes volt nézni a tévében. Homonnai Luca személyében ugyanis városunk szülötte is hajóba ült, hogy élete első felnőtt vébéjén bizonyítsa tehetségét. Ezt meg is tette, hiszen Kajak2 200 méteren ezüstérmet szerzett Douchev-Janics Natasával.

A futam utáni interjúban Luca sírva beszélt arról, hogy elrontotta a hajrát, magát hibáztatta az elbukott aranyéremért. Társa, Janics Natasa is önkritikus volt, azt emelte ki, hogy ő rajtot szúrta el.

Együtt marad a páros

Lucát néhány nappal a verseny után hívtam fel, hogy megkérdezzem, hányadán is áll ezzel az ezüsttel? Immár higgadtan, az élményeket feldolgozva nyilatkozott az OrosCafénak.

– Csak részben vagyok elégedett, mert tudom, hogy lett volna még bennünk. Sajnos a rajtot és a hajrát is elrontottuk, ez pedig 200 méteren nem fér bele. De ezen nem kesergek már, örülök az ezüstnek. Ilyen a sport, nem lehet mindig nyerni, bár mindketten erre hajtunk.

Nyerő páros válhat belőlük (Fotó: Kovács Tamás/MTI)
Nyerő páros válhat belőlük (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

– Együtt maradtok Natasával? Mert a Facebookon néhányan már temették ezt a párost.

– Natasával már megbeszéltük, hol és miben volt a hiba. Nincs harag közöttünk. Az, hogy egy feszült helyzetben valaki kifakad, benne van. Aki nem volt még hasonló helyzetben ilyen komoly versenyen, ezt nem értheti.

Igen, együtt folytatjuk a felkészülést, és a téli edzéseket is közösen végezzük majd.

– A válogatott összesen 15 olimpiai kvótát szerzett a milánói vb-n. De az, hogy ki utazik majd jövőre rióba, csak tavasszal dől el a válogatókon. Ott lesz Homonnai Luca az utaslistán?

– Nem szeretek jósolgatni, főleg nem arról, hogy kijuthatok-e a riói olimpiára. A világ legjobb kajakosaival kell itthon megküzdenem minden nap. Én mindent megteszek majd a legjobb eredményért, de nem szabad elfelejteni, hogy én még mindig ifista vagyok, rengeteget kell tanulnom, fejlődnöm és erősödnöm.

– A világbajnokság óta voltál már itthon?

– Igen, amikor hazaértünk, egyenesen Orosházára utaztam a családomhoz. Igaz, csak egy nap pihenő jutott, mert menni kellett Szolnokra, kezdődött az országos bajnokság. De utána lesz majd két hetem pihenni, várom már.

Amikor a fiatal tehetséget vigasztalja a világklasszis. Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa a vébé dobogón
Amikor a fiatal tehetséget vigasztalja a világklasszis. Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa a vébé dobogón

– Megismernek az utcán?

– Igen, egyre többen. Egy étteremben ebédeltünk anyukámmal, amikor odajött egy kislány, kicsit félénken, hogy látott a tévében, nagyon szurkolt nekem, és szeretne egy közös fotót. Jól esik az ilyen, de be kell valljam, azért ez furcsa még, szoknom kell.

Három arany Szolnokról

Homonnai Luca az elmúlt hétvégén több számban is rajthoz állt a szolnoki országos bajnokságon. Janics Natasával Kajak2 200-on lettek elsők. Emellett klubja, a Graboplast Győr csapata beültette a négyes hajóba is, ahol Fazekas-Zur, Douchev-Janics és Takács mellett 200 és 500 méteren is aranyérmet szerzett.

Ezzel Luca a vébé ezüst mellé begyűjtött három országos bajnoki címet is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.