- hirdetés -

Éppen 15 éve, hogy bemutatták Orosházán Szokolay Sándor kórusművét, a Jobbítsd a nemzetöt!

Szokolay Sándor a művet a város felkérése nyomán írt az ezredfordulóra. A Jobbítsd a nemzetöt kamarakantáta ősbemutatóját maga a szerző vezényelte az orosházi evangélikus templomban. Az előadás maradandó élményt jelentett mind a hallgatóságnak, mind a résztvevőknek, a város kulturális életének pedig értékes darabja marad.

A művet Pechán Zoltán és Dinnyés István karnagyok tanították be a Madrigál Kórusnak és a Kodály Zoltán Gyermekkórusnak (előbbi ebből az alkalmából vette fel az egykori kórusalapító, Szokolay Bálint nevét, aki a neves komponista Szokolay Sándor édesapja volt). Orgonán közreműködött Égető Mária orgonaművész. A könyvtár blogján látható bejegyzés emlékeztetett az évfordulóra.

Képünk hetekkel a bemutató előtt a próbán készült az evangélikus templomban (archív Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A fotó hetekkel a bemutató előtt a próbán készült az evangélikus templomban (archív Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Amint azt az Orosházi Élet írja az ezredforduló évének szeptemberi első számában: az előadás közelebb hozta egymáshoz az orosházi lelkeket. Nagy munka volt mind a szerző, mind a felkészítők és előadók részéről. Nem ez volt az első nagyszabású munka, amelyet a Kossuth-díjas zeneszerző Orosházának adott.

A zene hatalma című művét szintén lelki születése helyének ajánlotta. Ám a 2000. augusztus 20-án bemutatott hattételes kamarakantátát „orosházi zenei istentiszteletének” nevezte a szerző – derül ki Farkas Andrea cikkéből. Az elmúlt ezer év erkölcsi tanulságait fogalmazza meg a mű, a zene nyelvén – hangzott el a méltatásokban. A szerző vallomása szerint a kamarakantáta megírásakor a közérthetőségre törekedett, célja vele a nemzet jobbá tétele, erkölcsi felemelkedésének segítése.

Mint ismert, Szokolay Sándor, Orosháza díszpolgára 2013-ban hunyt el. Idén május óta a Petőfi Művelődési Központ koncertterme az ő nevét viseli.

Az évfordulóra emlékezve a Jobbítsd a nemzetöt című kamarakantáta orosházi ősbemutatója felvételét a városi televízió műsorára tűzi: augusztus 28-án 19.30-tól, 29-én 11.30-tól és 19.30-tól, 30-án 12 órától. Akinek esetleg nem alkalmasak az említett időpontok, vagy lemaradna róla, az itt is megnézheti a felvételt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.