- hirdetés -

Ez is elhangzott az idei pékakadémián. És az is, hogy jönnek vissza a hagyományos, kovásszal készült kenyerek az adalékolt termékekkel szemben.

A Magyar Pékszövetség, a „Pékek a Pékekért” Alapítvány és a Jövő Építők TDM közös szervezésében a XII. Kenyérünnepen rendezték a hagyományos pékakadémiát. A művelődési központban augusztus 19-én tartott konferencián Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében megemlítette az egykori világhírű orosházi Gémes-féle kenyeret, ezzel is jelezve, városunkban óriási hagyománya van a pékszakmának.

A pékakadémia megszervezésével a lakosság egészségi állapotának javításához, a jobb életminőség elősegítéséhez, az egészségkárosító környezeti hatások csökkentéséhez, a helytelen táplálkozásból eredő betegségek megelőzéséhez kívánnak hozzájárulni – avatott be a főszervező Kiss László, a Jövő Építők TDM elnöke. Megtudtuk, a magyar kiállítók mellett idén Szerbiából és Romániából is érkeztek pékek a szakmai napra.

Varga László szerint fontos lenne újra a minőség felé fordulni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Varga László szerint fontos lenne újra a minőség felé fordulni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– „A termőföldtől az asztalig” – ez volt a XII. Európai Kenyérünnep mottója, ezért az idei két fő témakör a búzatermesztés és a kovászos kenyér készítése volt – ismertette Varga László, a Pékek a Pékekért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette, mennek ki a divatból a felfújt és adalékolt kenyerek, és jönnek vissza a kovászos technológiával készített termékek.

– A kenyerek és a péksütemények árában nem várható változás, hiszen lesz elég búza, a pékségek pedig nem tudnak árat emelni, még ha erre szükség is lenne – összegezte Varga László. – A pékáruk árában nincs megfizetve a minőség. Azért van annyi rossz kenyér a piacon, mert mindenki igyekszik a lehető legolcsóbbat kihozni, ami a minőség rovására megy – fogalmazott Varga, aki szerint ezt a problémát megoldaná, ha a kenyér áfája lemenne 5 százalékra, de ennek egyelőre nem látja realitását.

Elmondta, óriási harc van a búza piacán is, ami azt eredményezi, hogy sokszor a vetőmagon is spórolnak a gazdák.
– Pedig a kiváló minőségű búza vetőmag bár drágább, de a termés mennyisége és a minősége is jobb, ebből pedig sokkal jobb pékárut lehet készíteni. Remélem, hamarosan változik a jelenlegi helyzet, hiszen a minőség mindenkinek érdeke lenne – fogalmazott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.