- hirdetés -

Tavaly helyett idén szeptember elsejétől válik élessé az új közétkeztetési rendelet, az abban lefektetett pontok betartása ettől a dátumtól kezdve kötelező a közétkeztetést végző intézményeknek.

A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény vezetője, Ádászné Andrusik Katalin elmondta, a bevezetéssel együtt az ellenőrzések is megsokasodnak majd, melyek kezdetben figyelmeztető szándékúak lesznek az esetleges hiányosságok pótlása érdekében. Az új szabályozás többek között rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. A rendelet előírja azt is, hogy az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az allergén összetevőket.

Szeptembertől még több gyümölcsöt, zöldséget kapnak a gyerekek (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szeptembertől még több gyümölcsöt, zöldséget kapnak a gyerekek (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az új rendelet mindezek mellett még nagyobb hangsúlyt fektet a gyümölcs, zöldség és tejtermékek fogyasztására, a magvas termékek alkalmazására. Illetve különböző konyhatechnológiai újításokkal, megoldásokkal kell élnünk, elvileg több párolt ételnek kell lennie az étkeztetésben. Ezt egyelőre nehezen tudjuk kivitelezni, mert nincs meg a szükséges felszerelésünk – a nemrégiben benyújtott pályázat, ha sikeres elbírálásban részesül, több más és szükséges fejlesztés mellett erre is megoldást nyújt majd – emelte ki az intézményvezető.

A számos változás nehéz terhet ró anyagilag az intézményre, mindezek ellenére szeptembertől nem emelkednek az étkezési térítési díjak. Szintén szeptembertől kötelező alkalmazni diétás szakácsot is, a szakácsok közül többen is jelentkeztek a hamarosan Orosházán is induló diétásszakács-képzésre, így ezt az elvárást is teljesítik.

Ezer adag étel nyáron

Az ételallergiával küzdő gyermekek étkeztetését is igyekszenek megoldani, annak ellenére, hogy január elsejétől városunkban a felmért igények alapján ezt egy konkrétan erre szakosodott intézmény látja el (Speciális Ételek Konyhája).
– Amennyire lehetőségünk engedi, mi is megpróbálunk olyan alapanyagokat használni, amit az ételallergiások is fogyaszthatnak. Az étlapon is feltüntetjük a különböző allergén anyagokat a beszállítóinktól kapott lista alapján, hiszen tudjuk, hogy mekkora szükség van erre – emelte ki Ádászné.

Az intézmény, a nyári időszakban táborok, óvodák, a szociális étkeztetésben résztvevők, illetve a lakosság számára főz, mintegy ezer adag étel készül. Szeptembertől, az iskola kezdetével ez a szám 2500-ra emelkedik. Mindemellett rendezvényeket, lakodalmakat is lebonyolítanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.