- hirdetés -

A helyi horgászok, illetve a tóparton kirándulók döglött halakra lettek figyelmesek a napokban a gyopárosi északi tónál.

Az orosházi horgász egyesületek halőrei azonnal értesítették a megyei szövetség illetékeseit és példás összefogásban elkezdték az elpusztult halak tetemeit összeszedni a vízről.

Nemes Attilát, a Körös-vidéki Horgászegyesületek Szövetsége ügyvezetőjét kérdeztük a károkról és a megtett intézkedésekről.
– Sok idegen honos naphal mellett, a nagyobb testű halak közül 41 amur tetemét szállítottuk el, de találtak a halőrök csuka, harcsa és néhány pontytetemet is, mintegy 130-150 kg összsúlyban – ismertette a számokat az ügyvezető.

Az elpusztult halakat leszedik a vízről és elszállítják (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az elpusztult halakat leszedik a vízről és elszállítják (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A halpusztulás okait halgazdálkodási-halbiológus szakértő vizsgálta és több összetevő együttes hatására vezette vissza a kialakult állapotot.
– A nagy és tartós hőség hatására túlságosan felmelegedtek a tavak és ilyenkor nem oldódik a vízben a szükséges mennyiségű oxigén. A túlszaporodott zöld alga szintén hozzájárult a hajnali oxigénhiányos állapot kialakulásához. A zöld algák ilyen mértékű elszaporodása mesterségesen vízbe jutott szerves anyag jelenlétére is utalhat, bár ezt illetve az esetleges szerves anyag forrását vizsgálat még nem igazolta. A víz magas PH értéke miatt vélhetőleg szabad ammónia is került a vízbe, amely mérgező a halak számára – mondta Nemes Attila.

A vizsgálatok után a szakemberek elvégezték a szükséges beavatkozást, ezzel gondoskodtak a további károk megelőzéséről. Szerencsére az idő is hűvösebbre fordult és ez is segít a tó élővilágának visszatérni a „rendes kerékvágásba”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.