- hirdetés -

Újabb hőhullámot kapunk, van, ahol 38-39 Celsius fok is lehet hétvégén.

A legmagasabb fokú hőségriasztást, hőségriadót rendelt el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig az országos tiszti főorvos – tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményben csütörtökön az MTI-vel.

Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. A hétvégén a maximum hőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul, a nagyobb városokban ennél is magasabb lehet.

A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet – írták.

Az ÁNTSZ és az OKF azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók pedig bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen,

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére már csütörtökre másodfokú figyelmeztetést adott ki. Péntekre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Hét keleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.