- hirdetés -

A Guardian üveggyár első igazgatója, a cégcsoport későbbi európai alelnöke 68 évesen döntött úgy, most már ideje pihenni. A példátlanul sikeres, de küzdelemmel teli életútról készítettünk portréfilmet Orosháza egyik jeleséről.

Az egykori kohómérnök, az üvegipar elismert és közismert szaktekintélye, Sápi Lajos 2015. július 1-jén legördült a gyártósorról. Barátai, kollégái, üzleti partnerei közös vacsorán búcsúztatták el július 2-án a művelődési központban.

Többek között hozzá köthető, hogy a nemzetközi vállalat, a Guardian Orosházán építette fel egyik üveggyárát, ami 1991-ben kezdett el termelni, és azóta is a város egyik legnagyobb foglalkoztatója.

A vacsorán arról kérdeztük az ünnepeltet, milyen gondolatok kavarognak a fejében, a több mint négy évtizedes üvegipari munka végén.
– Bár ennyi idő után ez lehetne egyfajta búcsú is, én mégsem annak tekintem ezt a dátumot. Inkább egy mérföldkőnek, más léptékkel kell élni a következőkben. Számomra az, hogy az üveggyár itt kezdett épülni Orosházán 1989-ben, maga egy nagy mérföldkő. Ahogy az is, hogy én lehettem az első igazgatója. Az pedig öröm, hogy a gyár még itt van és itt is lesz, amikor én már nem leszek – fogalmazott Sápi Lajos.

Sápi Lajost (balról a második) ünnepelték kollégái, barátai (Fotó: Rajki Judit)
Sápi Lajost (balról a második) ünnepelték kollégái, barátai (Fotó: Rajki Judit)

– Az, hogy Orosháza mit adott és mit fog adni, nehéz megfogalmazni, mert még nem búcsúzom a várostól. Itt sok olyan emberrel ismerkedtem meg, akikkel együtt sikerre tudtuk vinni a gyárat. A kétkedőket megcáfolva nem jöttek ide tömegével a külföldiek, hanem megoldottunk mindent helyben. Sőt, azóta nagyon sok orosházi ment innen külföldre, átadni az itt szerzett tudását. Az pedig külön megtiszteltetés számomra, hogy Orosháza díszpolgára lehettem, de nekem ez kötelezettség is egyben, ha a városnak tudok segíteni, szívesen teszem – tette hozzá.

A vacsorán mutatták be a szerkesztőségünk által készített portréfilmet Sápi Lajosról, amit most mindenki megnézhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.