- hirdetés -

Mi történik a gyerekkel, ha börtönbe kerül az édesanyja? Van-e esélye visszakerülnie a családjába, ha egyszer állami gondozásban volt? Tapasztalatok alapján van erre példa.

Az Orosházára költöző battonyai SOS gyermekfaluban dolgozó nevelőszülők különböző életutakat jártak be, egy dologban azonban hasonlítanak: tisztelik a gyerekeket.

– Sokan azt gondolják, hogy elég az, hogy szeressük a gyereket, de ez nem elég, ennél több kell. Hogy elfogadja a gyereket olyannak, amilyen, a gyerek pedig érezze, hogy szeretik és tisztelik – mondta Pintér Istvánné Eta nemrégiben az Alma a fájától rendezvényen, ahol nagy nyilvánosság előtt mutatkozott be az SOS Gyermekfalvak.

 

Eta 4 évvel ezelőtt került kapcsolatba a szervezettel, amikor fia bemutatta a battonyai SOS gyermekfaluban nevelkedett barátnőjét. Ekkor kezdett el érdeklődni a nevelőszülőség iránt, hamarosan elvégezte a képzést és jelenleg két gyereket nevel.

Néhány hete sikerült hazagondoznia a vér szerinti szüleihez egy gyereket. A nevelőszülők sokszor nehezebb helyzetben vannak, mint a vérszerinti, vagy az örökbefogadó szülők, hiszen arra is fel kell készülniük, hogy akár el kell válniuk nevelt gyermekeiktől.

Az SOS-nél a cél ugyanis a gyermekek visszagondozása a családjukba vagy örökbeadásuk.
– Nehéz volt elengedni, de tudom, hogy jó helyre került. Minden gyermeknek az anyja mellett a helye, minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy visszakerülhessen a vér szerinti családjába, ha van rá lehetőség – mondja Eta.

Börtönből a szabadságba

Dinókné Rácz Éva és Dinókné Lala Ágnes sógornők, a kecskeméti SOS gyermekfalun kívül, saját házaikban nevelik a gyerekeket. Évához egy 1 éves kisbaba került, akinek az édesanyja börtönben volt. A jogszabályok szerint a csecsemő egy éves koráig édesanyjával lehet, utána azonban nevelőszülőhöz kerül. A baba három hónapja volt Évánál, amikor meglátogatták az anyát a börtönben.
– Megpuszilta az arcomat, átmászott az asztalon az anyukájához és beleborult a nyakába…

A baba az anyuka szabadulása után újra együtt lehetett édesanyjával, és rendezett viszonyok közt él. Ágnes egy leányanyának segített elindulni az önálló családi életben anélkül, hogy elszakították volna gyermekétől. Részletek a videóban.

Az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat adatai szerint az elmúlt 5 évben 4 család 8 gyermeke kerülhetett vissza a vér szerinti szüleihez. A gyermekjóléti központ családgondozói is mindent megtesznek, hogy egy gyermeket se kelljen családjától elszakítani, de sokszor sajnos minden erőfeszítés hiába való.

– A kiemelés után sem adjuk fel a reményt. Rendszeresen tartjuk a családdal a kapcsolatot, a kiemelés indokául szolgáló problémák megoldásában lehetőségeinkhez és eszközeinkhez mérten minden segítséget megadunk. Jelenleg is van olyan gondozott családunk, ahol a hazagondozás finisében vagyunk. Heteken belül haza kerülhet a legnagyobb gyermek és utána a többi is, reményeink szerint – mondta Podmaniczkiné Szegi Katalin, az orosházi családsegítő vezetője.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.