- hirdetés -

Ezt hívják a mezőgazdászok gépszemlének. Jó ideig amolyan “nemszeretem” program volt ez a gazdáknál, de mára belátták, a saját érdekük, ha biztonságos gépekkel kezdik az aratást.

Az Orosházi Gazdakör az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is megszervezte a gépszemléket az aratás megkezdése előtt. Három helyszínen – Gyökeresben, a Pusztaföldvári úton és a Héthalmi tanyákon – várták a gazdákat, hogy alaposan átnézzék gépeiket.

– Közel 60 gazdálkodó több mint 100 aratásban részt vevő kombájnját, bálázóját, traktorát, szállítójárművét vizsgálta át szakember az elmúlt napokban. A gépszemlék fontosak, szeretnénk, hogy minden gazdának rendben legyen a járműparkja – mondta Horváth József. Az Orosházi Gazdakör elnöke kiemelte, a gazdák többsége már tisztában van azzal, hogy fontos a gépek megfelelő műszaki állapotának ellenőrzése, hiszen így megelőzhetők a káresetek, ráadásul a betakarítás is hatékonyabb.

Sok minden okozhat tüzet a gépeken

A hét elején jártunk a Darók-Farmon, ahol éppen egy kombájnt szereltek nagy serényen. Mint kiderült, az átvizsgálásra készítették fel a gépet.
– Fontos, hogy a szemlére megfelelő műszaki állapotú gépet hozzanak, hiszen a hibákat úgyis kiszűrjük. Amíg ezt nem javítják, nem lehet az adott géppel elkezdeni a munkát – mondta a Csongrádi Pál.

A tűzvédelmi tanácsadó alaposan átnézte a szemlére behozott trakotorokat és pótkocsikat, ahol a gépek műszaki állapotát vizsgálta meg.
– A gépeknél a robbanómotor melegedése, az elektromosság és az üzemanyag rendszer okozhat tüzet a betakarítás alatt. A forgó, mozgó alkatrészek, súrlódó csapágyak, fékek is okozhatnak tüzet, ezeket nézzük át alaposabban. Emellett minden gépen kell lenni működő és bevizsgált kézi tűzoltókészüléknek – tette hozzá.

Csongrádi Pál éppen egy traktor tűzoltó készülékét ellenőrzi. Nem elég, ha ott van, működnie kell. (Fotó: Melega Krisztián)
Csongrádi Pál éppen egy traktor tűzoltó készülékét ellenőrzi. Nem elég, ha ott van, működnie kell. (Fotó: Melega Krisztián)

A járművek átvizsgálása mellett oktatást is kapnak a gazdák. Minden esetben elhangzik, mi a teendő, ha tűz keletkezik betakarítás közben.
– Ha a gépkezelő nem tudja gyorsan eloltani a tüzet, akkor a legfontosabb, hogy a vészjelzést minél gyorsabban és pontosabban adja le a tűzoltóknak. Mivel itt nem lehet megadni utca, házszámot, így pontos helymeghatározásra van szükség. Emellett el kell mondani, van-e veszélyben emberélet, mi az ami ég, a gép, vagy a táblán a gabona, illetve hogy mekkora a tűz. Ezek mind segítséget jelentenek a kivonuló tűzoltóknak – fogalmazott Csongrádi Pál.

A szakember tapasztalata szerint a gazdakör tagjainál az elmúlt években egyre több új gépet vásárolnak, ezekkel pedig értelemszerűen kevesebb a baj, és mivel modernebbek, kisebb a hibalehetőség is. Hozzátette, egyértelmű a mutató, a rendszeres gépszemle miatt nem mennek ki hibás gépek a földekre, így kevesebb a tűzeset a betakarítási időszakban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.