- hirdetés -

Rákóczi-Deák utcák kereszteződése – nem tartozik kedvenceink közé. Utánajártunk a szabályoknak, és megtudtuk azt is, a buszmegállónál szabályos-e átmenni az úttesten.

Kerékpárost ütött el személyautó nem is olyan rég a Rákóczi utca és Deák Ferenc utca kereszteződésében. A belváros egyik legforgalmasabb részéről van szó, szinte bármely napszakot is nézzük. Kerékpárút, kanyarodó autósok, és még egy buszmegálló is, kiépített gyalogátkelőhely nélkül. Kis Rozália rendőr főhadnagyot kértük meg, hogy nézzük át, mikor, kinek van elsőbbsége.

– A legfőbb szabály, hogy ebben a kereszteződésben (illetve minden olyanban, ahol úttesttel párhuzamosan fut kerékpárút, nincs kiépített közlekedési jelzőlámpa és további jelzések hiányában)

mindig a kerékpárosnak van elsőbbsége!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kétkerekűvel közlekedőnek nincs körültekintési kötelezettsége. Meg kell győződnie arról, hogy az autósok észlelték és elengedik – emelte ki Kis Rozália.

A kerékpárosnak van elsőbbsége - de nem árt, ha ők is figyelnek! (Fotó: Rajki Judit)
A kerékpárosnak van elsőbbsége – de nem árt, ha ők is figyelnek! (Fotó: Rajki Judit)

Kerékpárosok kontra gyalogosok

Nézzük, hogy ebben az esetben kié az elsőbbség, és megtudtuk azt is, mi a szabály a Rákóczi utcai buszmegállónál.

– A kerékpárosnak van elsőbbsége a gyalogossal szemben is, azonban ezúttal is hangsúlyozni kell, hogy a körültekintés, a fokozott figyelem elengedhetetlen mindkét fél részéről. Át lehet kelni az úttesten a Rákóczi utcai buszmegálló előtt a kiépített zebra hiányában is? Sokszor kérdezik tőlem.

A válasz: igen, a járda meghosszabbításáról van szó. Azonban, ha eddig már hangsúlyoztuk a figyelem fontosságát, ebben a helyzetben még inkább kiemelem, főként, ha autóbusz áll a megállóban

– tette hozzá az orosházi rendőr főhadnagy.

A rendőrség épp a közelmúltban indított kampányt „Vigyázz rám!” címmel a kerékpáros és gyalogos balesetek megelőzése érdekében. A szabályok betartásának fontosságára hívják fel a figyelmet. Békés megyében az elmúlt években a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek éves szinten mintegy 25 százalékát a kerékpárosok okozták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.