- hirdetés -

Egy orosházi eset adta az ötletet: nézzük meg az örökbefogadás feltételeit. A Szikhát menhelyen mintegy kétszáz kutya vár gazdára, nem mindegy, hogyan választunk.

Egy idős néninek elhunyt a kutyája, úgy döntött: örökbe fogad egy fiatal ebet a menhelyről. Az „idős embernek fiatal kutyát nem adunk” válasz megdöbbentette, a közösségi portálon érvek és ellenérvek sorakoztak. Megkérdeztük a helyi állatvédőket, milyen szabályok vannak érvényben.

– Kutyát csak 18. életévét betöltött, állandó lakhellyel rendelkező állampolgárnak adunk, megfelelő körülmények közé. Igyekszünk mindenkinek személyes tanácsot adni és személyre szólóan kiválasztani a hozzá illő kutyát. Ebből adódik, hogy idős ember mellé kölyök, illetve fiatal kutyát nem adunk. Hozzájuk rengeteg türelem kell, nagy a mozgásigényük. A kor mellett a méret, a temperamentum és a gondozás, ezekre kell figyelni – ismerteti a legfőbb alapelveket Pusztai Ilona.

A Dózsa György út végén található menhely telepvezetője egy másik példát is hoz: az elmúlt két hétben két olyan esetük is volt, hogy idős ember halála után a család a menhelyre vitte ki az addigi kedvencet, ezért is – ahogy fogalmaz – „óvatosabbak”.
– A kutyát minden esetben mi visszük házhoz, hogy személyesen is meggyőződjünk a körülményekről. Számunkra a kutya biztonsága a legfőbb – hangsúlyozza az állatvédők képviselője.

Ami biztos: a megfelelő kutya kiválasztása az ebnek és a gazdának is fontos, kortól függetlenül. Az orosházi állatvédők a 06-70-619-23-07-es telefonszámon adnak további információt az örökbefogadásról, illetve honlapjukon is vannak hasznos tanácsok.

Ha pedig megnéznétek Szikhát lakóit fókuszban, kattintsatok ide.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.